Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TUGMS4045 | Moleküller Gastronomi | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak akımlarının incelenmesi yoluyla arasındaki temel farkların ortaya konulması. Geleneksel mutfak ve moleküler gastronomi arasındaki etkileşimin kavratılması.
Öğr. Gör. Dr. Gülşen Berat TORUSDAĞ
1 | Besinlerin temel yapılarını bilir. |
2 | Moleküler mutfak ürün çeşitlerini yapabilir. |
3 | Moleküler gastronomide kullanılan tekstürleri bilir ve kullanabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders; moleküler gastronomi kavramı ve tarihi, moleküler mutfakta kullanılan ekipmanlar ve ürünler, moleküler gastronomide kullanılan gıda katkı maddeleri, moleküler gastronomide kullanılan teknikler, sous-vide, yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Moleküler Gastronomi Kavramı ve Gelişimi | ||
2 | Moleküler Gastronominin Yiyecek İçecek Sektöründeki Yeri | ||
3 | Moleküler Gastronomide Kullanılan Kimyasallar ve Yapıları | ||
4 | Moleküler Gastronomide Mutfak Ekipmanları | ||
5 | Köpükleştirme | ||
6 | Jelleştirme-Jelatinasyon, Tozlama | ||
7 | Emülsiyonlaştırma | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Tozlaştırma | ||
10 | Kapsülleştirme (Küreleştirme) | ||
11 | Koku Transferi | ||
12 | Düşük Sabit Isıda Pişirme | ||
13 | Soğuk Pişirme | ||
14 | Tütsüleme | ||
15 | Bütünleşik Uygulamalar | ||
16 | Final Sınavı |
Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aksoy, Kübra Özel, Gülistan Sezgi (2018). Moleküler Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Barham, P., Skibsted, L. H., Bredie, W. L., Bom Frøst, M., Møller, P., Risbo, J., ... & Mortensen, L. M. (2010). Molecular gastronomy: a new emerging scientific discipline. Chemical Reviews, 110(4), 2313-2365.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 20 | 1 | 20 |
Uygulama/Pratik | 30 | 1 | 30 |
Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Ev Ödevi | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 66 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | PÇ 23 | PÇ 24 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |