GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TUGMS4045 Moleküller Gastronomi Seçmeli Ders Grubu 4 7 3,00

Lisans


Türkçe


Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak akımlarının incelenmesi yoluyla arasındaki temel farkların ortaya konulması. Geleneksel mutfak ve moleküler gastronomi arasındaki etkileşimin kavratılması.


Öğr. Gör. Dr. Gülşen Berat TORUSDAĞ


1 Besinlerin temel yapılarını bilir.
2 Moleküler mutfak ürün çeşitlerini yapabilir.
3 Moleküler gastronomide kullanılan tekstürleri bilir ve kullanabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders; moleküler gastronomi kavramı ve tarihi, moleküler mutfakta kullanılan ekipmanlar ve ürünler, moleküler gastronomide kullanılan gıda katkı maddeleri, moleküler gastronomide kullanılan teknikler, sous-vide, yaratıcı moleküler mutfak uygulamaları konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Moleküler Gastronomi Kavramı ve Gelişimi
2 Moleküler Gastronominin Yiyecek İçecek Sektöründeki Yeri
3 Moleküler Gastronomide Kullanılan Kimyasallar ve Yapıları
4 Moleküler Gastronomide Mutfak Ekipmanları
5 Köpükleştirme
6 Jelleştirme-Jelatinasyon, Tozlama
7 Emülsiyonlaştırma
8 Ara Sınav
9 Tozlaştırma
10 Kapsülleştirme (Küreleştirme)
11 Koku Transferi
12 Düşük Sabit Isıda Pişirme
13 Soğuk Pişirme
14 Tütsüleme
15 Bütünleşik Uygulamalar
16 Final Sınavı

Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aksoy, Kübra Özel, Gülistan Sezgi (2018). Moleküler Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Barham, P., Skibsted, L. H., Bredie, W. L., Bom Frøst, M., Møller, P., Risbo, J., ... & Mortensen, L. M. (2010). Molecular gastronomy: a new emerging scientific discipline. Chemical Reviews, 110(4), 2313-2365.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı 2 1 2
Derse Katılım 20 1 20
Uygulama/Pratik 30 1 30
Bireysel Çalışma 2 1 2
Ev Ödevi 10 1 10
Toplam İş Yükü (saat) 66

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24
ÖÇ 1 4 5 4 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5
ÖÇ 2 4 4 5 4 4 5 5 3 5 5 5 4 3 5 5 4 4 5 5 4 4 5 5 4
ÖÇ 3 4 3 3 5 5 3 4 5 5 5 5 4 3 4 3 3 4 4 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek