GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SBHEM1010 BESLENMEYE GİRİŞ Ders 1 2 2,00

Lisans


Türkçe


İnsan sağlığının geliştirilmesinde çok önemli yeri olan beslenmenin değerlendirilmesi, besin öğeleri, besin grupları ve çeşitli durumlarda beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmıştır


Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Arslan


1 Beslenme ilkelerini ve beslenme ile ilgili temel kavramları anlayabilme
2 Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynaklarını açıklayabilme
3 Vitaminlerin beslenmedeki önemi, işlevleri ve hastalıklarla ilişkisini açıklayabilme
4 Minerallerin işlevlerini, hangi besinlerde bulunduklarını ve hastalıklarla ilişkisini anlayabilme
5 Besinlerin enerji birimi, enerji değeri, günlük enerji ihtiyacı ve bazal metabolizma kavramlarını açıklayabilme
6 Besin gruplarını tanıma, içerikleri, hazırlama ve saklama koşullarını açıklayabilme
7 Bazı özel dönemlerde ve hastalık durumlarında beslenme özelliklerini kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Beslenmeye Giriş, Besin öğeleri- Proteinler, Karbonhidratlar ve Yağlar, Yağda eriyen vitaminler, Suda eriyen Vitaminler, Mineraller ve su, Besinlerin enerji değeri, enerji ihtiyacı, Besin Grupları ve sağlıklı beslenme (Etler, yumurta, süt ve süt ürünleri, Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, Tahıllar, Sebze ve meyveler, şekerler, yağlar, Baharatlar, besinlerin işlenerek saklanması), Probiyotikler ve önemi, Antioksidanlar ve sağlık açısından önemi,


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenmeye Giriş, sağlık, hastalık kavramları, dengeli, yeterli beslenme, malnütrisyon
2 Besin öğeleri- Proteinler, Karbonhidratlar ve Yağlar
3 Besin öğeleri- Proteinler, Karbonhidratlar ve Yağlar
4 Suda çözünen vitaminler,
5 Yağda çözünen vitaminler
6 Mineraller ve su
7 Besinlerin enerji birimi, enerji değeri ve günlük enerji ihtiyacı, bazal metabolizma
8 Arasınav
9 Besin Grupları ve sağlıklı beslenme; Etler, yumurta, süt ve süt ürünleri, baklagiller, yağlı tohumlar
10 Besin Grupları ve sağlıklı beslenme, sebze ve meyveler, şekerler, yağlar, baharatlar
11 Özel durumlarda beslenme(gebelik ve emzirme dönemi)
12 Özel durumlarda beslenme (bebek ve çocuk beslenmesi)
13 Yaşlılık dönemi beslenmesi, işçi ve sporcu beslenmesi
14 Sık görülen hastalıklarda beslenme (Kalp-damar hast., diyabet, ülser, böbrek hast, kanser, karaciğer hastalıklarında beslenme
15 Final sınavı

Genel Beslenme, (15. baskı). Prof. Dr. Ayşe Baysal, Ankara, 2007. Understanding Food: Principles and Preparation, Wadsworth/Thomson Learning, USA. 4. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press. 5. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Alanında uzman kişiler tarafından yazılmış beslenme konulu çeşitli güncel kitaplar ve web siteleri. Öğretim üyesinin ders notları ve malzemeleri.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Bütünleme Sınavı 1 30
Tartışma 10 20
Soru-Yanıt 10 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Bütünleme Sınavı 1 2 2
Bireysel Çalışma 12 2 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 2 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 2 12
Toplam İş Yükü (saat) 53

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 3 3 2 2 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 1 3 3
ÖÇ 2 3 3 2 2 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 1 3 3
ÖÇ 3 3 3 2 2 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 1 3 3
ÖÇ 4 3 3 2 2 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 1 3 3
ÖÇ 5 3 3 2 2 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 1 3 3
ÖÇ 6 3 3 2 2 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 1 3 3
ÖÇ 7 3 3 2 2 4 3 3 4 3 3 3 3 3 1 1 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek