Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
VSMBP1004 | MİKROBİYOLOJİ-PARAZİTOLOJİ | Ders | 1 | 2 | 3,00 |
Lisans
Temel ve Klinik Mikrobiyoloji veParazitoloji Eğitiminin Verilmesi
Prof.Dr.Yaşar GÖZ
1 | İnfeksiyon etkenlerinin özellikleri, sınıflandırır |
2 | Klinik örneklerin alınması, taşınması ve infeksiyon hastalıklarının tanı yöntemlerini açıklar |
3 | Hastane infeksiyonları, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi konularını açılayabilir |
4 | Bağışıklık sisteminin yapısını, antijen ve antikorları, immun yanıt mekanizmasını, aşırı duyarlılık reaksiyonlarını, oto-immun hastalıklarını, transplantasyon ve tümör immunolojisini, aşı ve serumları açıklayabilir |
5 | Tıbbi önemi olan bakteriyel hastalık etkenleri, oluşturdukları hastalıkları, bu hastalıkların tanısı, tedavisi ve korunmasını açıklar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mikrobiyolojıye giriş ve kısa tarihçesi, mikroorganizmaların genel özellikleri, Mikroorganizmaların kimyasal yapısı, metabolizması ve genetiği, mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi, mikrop-organizma ilişkileri, infeksiyon hastalıklarının tanısında kullanılan klinik materyaller, infeksiyon hastalıklarında tanı yöntemleri, kemoterapötik maddeler ve bunlara karşı oluşan direnç mekanizmaları, dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemleri, immunolojiye giriş ve genel bilgiler, tıbbi önemi olan bakteriyel, viral, fungal ve paraziter etkenler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçe, mikroorganizmaların genel özellikleri, mikroorganizmaların kimyasal yapısı, metabolizması ve genetiği. | ||
2 | Mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi, mikrop-organizma ilişkileri, infeksiyon hastalıklarının tanısında kullanılan klinik materyaller. | ||
3 | İnfeksiyon hastalıklarında tanı yöntemleri, kemoterapötik maddeler ve bunlara karşı oluşan direnç mekanizmaları, dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntem | ||
4 | Gram pozitif kok ve basiller, anaerob, sporlu, Gram pozitif çomaklar, Gram negatif kok ve basiller. | ||
5 | Mikobakteriler, Spiroketler, Riketsialar | ||
6 | Klamidyalar, Aktinomicesler, Nokardiyalar | ||
7 | Mikoplazmalar, Ureaplasmalar, Hastane İnfeksiyonları | ||
8 | Vize(Arasınav) | ||
9 | Mantarların genel özellikleri, yüzeyel, derialtı, derin ve fırsatçı mikoz etkenleri | ||
10 | Virüslerin genel özellikleri, tıbbi önemi olan viral etkenler; Herpesvirüsler, Poxvirüsler, İnfluenza virüsleri | ||
11 | Paramyxovirüsler, Picornavirüsler, Rabies virüs | ||
12 | Hepatit virüsleri, Retrovirüsler (HIV) | ||
13 | Parazitlerin genel özellikleri, Protozoonlar ve yaptığı hastalıklar | ||
14 | Helmintler ve yaptığı hastalıklar, tıbbi önemi olan trematod ve artropodlar | ||
15 | Ödevlerin sunumu | ||
16 | Final |
Hemşireler için Mikrobiyoloji Ed. Prof. Dr. Mustafa Altındiş
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 2 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Ev Ödevi | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 65 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 2 | 2 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |