Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MFGMB4008 | Gıda Teknolojisi Laboratuvarı II | Ders | 4 | 8 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Süt ve et ürünlerinin bileşimi ve kalitesini belirlemeye yönelik analizler hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerinin kazandırılması,
Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK, Doç. Dr. Gökhan BORAN
1 | Süt ve et ürünlerinde kimyasal bileşim analizlerini yapar, |
2 | Olgunlaştırılan ürünlerde proteoliz ve lipoliz analizlerini yapar, |
3 | Yağ kısmında spesifik analizleri gerçekleştirir |
4 | Bazı süt ve et ürünlerini imal edebilir (beyaz peynir, kaşar peyniri, sucuk) |
5 | Bazı süt ve et ürünlerini imal edebilir (yoğurt, teryağı, kavurma) |
None
None
Süt ve et ürünlerinde kimyasal bileşim analizleri (kurumadde, kül, tuz, protein, asitlik, pH, yağ), Olgunlaşma uygulanan ürünlerde çeşitli yöntemlerle (spektrofotometrik, azot fraksiyonları, titrasyon) proteoliz ölçümü, Süt ve et ürünlerinde, yağla ilgili konstant ve biyokimyasal analizler, Süt ve et ürünlerinde bazı fiziksel analizler (reoloji, tekstür, serum ayrılması) ve bazı ürünlerin üretimi (beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt, tereyağı, sucuk, kavurma).
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Süt ve süt ürünlerinde kurumadde, kül, yağ analizi | ||
2 | Protein, laktoz ve tuz analizleri | ||
3 | Asitlik ve pH analizleri, azot fraksiyonları, proteoliz analizleri | ||
4 | Süt yağında konstant ve lipoliz analizleri, fiziksel analizler (serum ayrılması, viskozite) | ||
5 | Tekstür analizleri | ||
6 | Ürün üretimi (beyaz peynir, kaşar peyniri) | ||
7 | Ürün üretimi (yoğurt, tereyağı, ultrafiltere ürünler) | ||
8 | Et kalitesinin belirlenmesi | ||
9 | Etin su tutma kapasitesinin belirlenmesi | ||
10 | Ette pH ve renk ölçümü | ||
11 | Et ürünlerinde nitrat ve nitrit tayini | ||
12 | Et ürünlerinde emülsiyon stabilitesi ve kapasitesi analizi | ||
13 | Et ürünlerinde kokuşma tayini | ||
14 | TVB-N, TMA, ve TBA analizleri | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Genel tekrar |
Ders Notları. Course Notes. YYÜ. Gıda Müh. Böl. Van. 1. Kurt, A., Çakmakçı, S., Çağlar, A. Süt ve Mamulleri Muayene ve Analiz Yöntemleri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. Erzurum. 2. Gökalp HY, Kaya M, Zorba Ö. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. Erzurum., 3. Yetim, H. Gıda Analizleri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 40 |
Quiz | 10 | 20 |
Laboratuvar | 1 | 20 |
Ev Ödevi | 10 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
None
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 8 | 4 | 32 |
Toplam İş Yükü (saat) | 96 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 5 | |||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 4 | |||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 5 | |||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 3 | |||||||
ÖÇ 5 | 3 | 4 | 5 |