GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MFGMB4008 Gıda Teknolojisi Laboratuvarı II Ders 4 8 4,00

Lisans


Türkçe


Süt ve et ürünlerinin bileşimi ve kalitesini belirlemeye yönelik analizler hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerinin kazandırılması,


Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK, Doç. Dr. Gökhan BORAN


1 Süt ve et ürünlerinde kimyasal bileşim analizlerini yapar,
2 Olgunlaştırılan ürünlerde proteoliz ve lipoliz analizlerini yapar,
3 Yağ kısmında spesifik analizleri gerçekleştirir
4 Bazı süt ve et ürünlerini imal edebilir (beyaz peynir, kaşar peyniri, sucuk)
5 Bazı süt ve et ürünlerini imal edebilir (yoğurt, teryağı, kavurma)


None


None


Süt ve et ürünlerinde kimyasal bileşim analizleri (kurumadde, kül, tuz, protein, asitlik, pH, yağ), Olgunlaşma uygulanan ürünlerde çeşitli yöntemlerle (spektrofotometrik, azot fraksiyonları, titrasyon) proteoliz ölçümü, Süt ve et ürünlerinde, yağla ilgili konstant ve biyokimyasal analizler, Süt ve et ürünlerinde bazı fiziksel analizler (reoloji, tekstür, serum ayrılması) ve bazı ürünlerin üretimi (beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt, tereyağı, sucuk, kavurma).


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Süt ve süt ürünlerinde kurumadde, kül, yağ analizi
2 Protein, laktoz ve tuz analizleri
3 Asitlik ve pH analizleri, azot fraksiyonları, proteoliz analizleri
4 Süt yağında konstant ve lipoliz analizleri, fiziksel analizler (serum ayrılması, viskozite)
5 Tekstür analizleri
6 Ürün üretimi (beyaz peynir, kaşar peyniri)
7 Ürün üretimi (yoğurt, tereyağı, ultrafiltere ürünler)
8 Et kalitesinin belirlenmesi
9 Etin su tutma kapasitesinin belirlenmesi
10 Ette pH ve renk ölçümü
11 Et ürünlerinde nitrat ve nitrit tayini
12 Et ürünlerinde emülsiyon stabilitesi ve kapasitesi analizi
13 Et ürünlerinde kokuşma tayini
14 TVB-N, TMA, ve TBA analizleri
15 Genel tekrar
16 Genel tekrar

Ders Notları. Course Notes. YYÜ. Gıda Müh. Böl. Van. 1. Kurt, A., Çakmakçı, S., Çağlar, A. Süt ve Mamulleri Muayene ve Analiz Yöntemleri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. Erzurum. 2. Gökalp HY, Kaya M, Zorba Ö. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. Erzurum., 3. Yetim, H. Gıda Analizleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Quiz 10 20
Laboratuvar 1 20
Ev Ödevi 10 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

None


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Laboratuvar 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ev Ödevi 8 4 32
Toplam İş Yükü (saat) 96

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 4 5
ÖÇ 2 5 3 4
ÖÇ 3 3 4 5
ÖÇ 4 4 5 3
ÖÇ 5 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek