Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MFGMB4033 | Dondurma Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
İngredientler, dondurma prosesi ve kalitenin korunması konularında temel esaslarla ilgili bilgilerin verilmesi
Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK
1 | Dondurmanın tarihçesi, üretim ve tüketim değerleri hakkında bilgi verebilir. İngredientler ve aroma maddelerini açıklar. |
2 | Miks hesaplamalarını yapar. |
3 | Ticari dondurma üretim aşamaları (miks bileşenlerinin karıştırılması, pastörizasyon, homojenizasyon, olgunlaştırma, dondurma, paketleme, sertleştirme) hakkında bilgi verir. |
4 | Hacim artışı hesaplaması yapar. |
5 | Dondurma strüktürü, raf ömrü, evde dondurma yapımı konularını açıklar. |
Yok
Yok
Dondurma ingredientleri, dondurma aroma maddeleri, miks hesaplamaları, ticari dondurma üretim aşamaları (miks bileşenlerinin karıştırılması, pastörizasyon, homojenizasyon, olgunlaştırma, dondurma, paketleme, sertleştirme), hacim artışı hesaplamaları, dondurma strüktürü, üretim hataları, raf ömrünün uzatılması, evde dondurma yapımı.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dondurmanın tarihçesi, üretim ve tüketim değerleri | ||
2 | Dondurma ingredientleri, | ||
3 | Dondurma aroma maddeleri | ||
4 | Miks hesaplamaları, | ||
5 | Miks hesaplamaları, | ||
6 | Miks hesaplamaları, | ||
7 | Ticari dondurma üretim aşamaları;miks bileşenlerinin karıştırılması, pastörizasyon, | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Ticari dondurma üretim aşamaları; homojenizasyon, olgunlaştırma, | ||
10 | Ticari dondurma üretim aşamaları; dondurma işlemi, paketleme, sertleştirme, | ||
11 | Hacim artışı hesaplamaları, | ||
12 | Dondurma strüktürü, | ||
13 | Üretim hataları, raf ömrünün uzatılması, | ||
14 | Üretim hataları, raf ömrünün uzatılması, | ||
15 | Evde dondurma yapımı. | ||
16 | Genel tekrar |
Dondurma Teknolojisi Ders Notları. YYÜ. Gıda Müh. Böl. Van. Tekinşen, O.C. 1993. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Basımevi. Konya. Bayrak, A. 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği, Yay. no:32 Ankara Walstra, P, Geurts, T. J., Noomen, A., Jellema. A., van Boekel, M.A.J.S., 1999. Dairy Technology: Principles of Milk, Properties and Products
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Quiz | 6 | 20 |
Ev Ödevi | 6 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 12 | 3 | 36 |
Ev Ödevi | 6 | 2 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 96 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |