GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MFGMB4033 Dondurma Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 4 7 4,00

Lisans


Türkçe


İngredientler, dondurma prosesi ve kalitenin korunması konularında temel esaslarla ilgili bilgilerin verilmesi


Prof. Dr. Yusuf TUNÇTÜRK


1 Dondurmanın tarihçesi, üretim ve tüketim değerleri hakkında bilgi verebilir. İngredientler ve aroma maddelerini açıklar.
2 Miks hesaplamalarını yapar.
3 Ticari dondurma üretim aşamaları (miks bileşenlerinin karıştırılması, pastörizasyon, homojenizasyon, olgunlaştırma, dondurma, paketleme, sertleştirme) hakkında bilgi verir.
4 Hacim artışı hesaplaması yapar.
5 Dondurma strüktürü, raf ömrü, evde dondurma yapımı konularını açıklar.


Yok


Yok


Dondurma ingredientleri, dondurma aroma maddeleri, miks hesaplamaları, ticari dondurma üretim aşamaları (miks bileşenlerinin karıştırılması, pastörizasyon, homojenizasyon, olgunlaştırma, dondurma, paketleme, sertleştirme), hacim artışı hesaplamaları, dondurma strüktürü, üretim hataları, raf ömrünün uzatılması, evde dondurma yapımı.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dondurmanın tarihçesi, üretim ve tüketim değerleri
2 Dondurma ingredientleri,
3 Dondurma aroma maddeleri
4 Miks hesaplamaları,
5 Miks hesaplamaları,
6 Miks hesaplamaları,
7 Ticari dondurma üretim aşamaları;miks bileşenlerinin karıştırılması, pastörizasyon,
8 Ara sınav
9 Ticari dondurma üretim aşamaları; homojenizasyon, olgunlaştırma,
10 Ticari dondurma üretim aşamaları; dondurma işlemi, paketleme, sertleştirme,
11 Hacim artışı hesaplamaları,
12 Dondurma strüktürü,
13 Üretim hataları, raf ömrünün uzatılması,
14 Üretim hataları, raf ömrünün uzatılması,
15 Evde dondurma yapımı.
16 Genel tekrar

Dondurma Teknolojisi Ders Notları. YYÜ. Gıda Müh. Böl. Van. Tekinşen, O.C. 1993. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Basımevi. Konya. Bayrak, A. 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği, Yay. no:32 Ankara Walstra, P, Geurts, T. J., Noomen, A., Jellema. A., van Boekel, M.A.J.S., 1999. Dairy Technology: Principles of Milk, Properties and Products



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Quiz 6 20
Ev Ödevi 6 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 12 3 36
Ev Ödevi 6 2 12
Toplam İş Yükü (saat) 96

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 4 2 4 4 4
ÖÇ 2 4 5 3 4 4 4
ÖÇ 3 5 4 3 5 5 4
ÖÇ 4 4 4 3 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 3 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek