Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ECBYA2023 | BİYOKİMYA LAB. | Ders | 2 | 3 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Dersin temel amacı, canlı yapısında yer alan başlıca molekül ve makromoleküllerin özelliklerinin incelenmesidir. Biyokimya laboratuvar teknikleri ve uygulamaları hakkında bilgi verilmesi, protein, karbohidrat, lipid, vitamin ve nükleik asitlerin kalitatif ve kantitatif analizlerinin öğretilmesidir.
Dr. Öğr.Üyesi Abdulahad DOĞAN, Dr.Öğr.Üyesi Mehmet BERKÖZ
1 | Öğrencilere çeşitli iş alanları için deneysel bilgi kazandırmak |
2 | Öğrencilerin bilimsel bakış açılarını genişletmek |
3 | Biyokimya bilgilerini deney tasarlama, analiz etme ve yorumlamada etkin şekilde kullanabilmek. |
4 | Kendi kendine ve yaşam boyu öğrenme becerisini kazandırmak |
5 | İlgili alanlardaki güncel konularda bilgilendirme becerisini kazandırmak |
Yok
Yok
Protein, karbohidrat, lipid, nükleik asit ve vitaminler ile ilgili özelliklerin incelenmesi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Biyokimya laboratuvarı ve deneylerle ilgili genel bilgi, laboratuvar deney gruplarının oluşturulması, ön hazırlıklarla ilgili bilgilendirme. | Biyokimya laboratuvarı ve deneylerle ilgili genel bilgi, laboratuvar deney gruplarının oluşturulması, ön hazırlıklarla ilgili bilgilendirme. | |
2 | Amino asit, peptid ve proteinlerin bazı özelliklerinin incelenmesi | Amino asit, peptid ve proteinlerin bazı özelliklerinin incelenmesi | |
3 | Amino asit, peptid ve proteinlerin bazı özelliklerinin incelenmesi | Amino asit, peptid ve proteinlerin bazı özelliklerinin incelenmesi | |
4 | Amino asitlerin titrasyon eğrisi ve izoelektrik pH değerinin bulunması | Amino asitlerin titrasyon eğrisi ve izoelektrik pH değerinin bulunması | |
5 | Enzim aktivite deneyleri | Enzim aktivite deneyleri | |
6 | Enzim aktivitesi üzerine pH ve sıcaklık etkisi | Enzim aktivitesi üzerine pH ve sıcaklık etkisi | |
7 | Karbohidratların genel özellikleri ve karakterizasyonu | Karbohidratların genel özellikleri ve karakterizasyonu | |
8 | Karbohidratların kalitatif ve kantitatif tayini | Karbohidratların kalitatif ve kantitatif tayini | |
9 | Lipidlerin Karakterizasyonu ve Genel Özellikleri | Lipidlerin Karakterizasyonu ve Genel Özellikleri | |
10 | Nükleik asitlere özgü denemeler | Nükleik asitlere özgü denemeler | |
11 | Vitaminlere özgü denemeler | Vitaminlere özgü denemeler | |
12 | Kanda ve idrarda glukoz tayini | Kanda ve idrarda glukoz tayini | |
13 | Glukoz tolerans testi | Glukoz tolerans testi | |
14 | Kolesterol, VLDL, LDL, HDL ve trigliserit tayini | Kolesterol, VLDL, LDL, HDL ve trigliserit tayini |
Biyokimyada Temel ve Modern Teknikler, Azmi Telefoncu, Figen Zihnioğlu, Johann Salnikow, Ali Kılınç Biyokimya, Prof.Dr. Edip Keha ve Prof.Dr. Ö.İrfan Küfrevioğlu
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Derse Katılım | 14 | 10 |
Rapor Hazırlama | 14 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 20 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 80 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Rapor Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Deney Sonrası Quiz | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 62 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | PÇ 23 | PÇ 24 | PÇ 25 | PÇ 26 | PÇ 27 | PÇ 28 | PÇ 29 | PÇ 30 | PÇ 31 | PÇ 32 | PÇ 33 | PÇ 34 | PÇ 35 | PÇ 36 | PÇ 37 | PÇ 38 | PÇ 39 | PÇ 40 | PÇ 41 | PÇ 42 | PÇ 43 | PÇ 44 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |