Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
VFBAİ2027 | BAKTERİYEL AŞILAR VE İMMUNOPROFLAKSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Hayvanlarda bakteriyel enfeksiyonlardan korunmada kullanılan aşıların özellikleri, çeşitleri, hazırlanma şekli ve uygulama yolları, avantaj-dezavantajları, aşı seçimi ve aşı etkinliğinin belirlenmesi ve pasif bağışıklık konularını öğretmek
Prof. Dr. İsmail Hakkı EKİN Dr. Öğr. Üyesi Kadir AKAR
1 | Aşıların çeşitlerini, özelliklerini, hazırlanma ve uygulama yöntemlerini öğrenmek |
2 | Aşılama öncesi dikkate alınması gereken konuları öğrenmek |
3 | Aşılama sonrası oluşan koruma düzeyinin tespitinde ve değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri öğrenmek |
4 | Aşı ve aşılamadan kaynaklanan hataları ve aşıların yan etkilerini öğrenmek |
5 | Farklı hayvan türlerinde kullanılan ticari bakteriyel aşıları öğrenmek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Aktif ve pasif bağışıklık kavramları ve aşılarda bulunması gereken başlıca kriterler, aşılara karşı immun yanıt, aşılarda olması gereken özellikler, aşı çeşitleri, canlı ve inaktif bakteriyel aşıların özelikleri, uygulama yolları, avantaj ve dezavantajları, genetik mühendisliği yöntemleri ile hazırlanan aşılar, aşı etkinliğinin değerlendirilmesi, aşıların yan etkileri, hayvan türlerinde kullanılan aşılar hakkında bilgi verilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Aşılama ve Aşılarda bulunması gereken özellikler | ||
2 | İnaktif bakteriyel aşıların hazırlanışı, avantaj ve dezavantajları | ||
3 | Canlı attenüe bakteriyel aşıların hazırlanışı, avantaj ve dezavantajları | ||
4 | Genetik mühendisliği ile hazırlanan aşılar, avantaj ve dezavantajları | ||
5 | Adjuvantlar ve etkileri | ||
6 | Aşı etkinliğinin belirlenmesi ve aşı uygulama yolları | ||
7 | Aşı ve aşılama hataları | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Aşı etkinliğinin değerlendirilmesi | ||
10 | Aşıların yan etkileri | ||
11 | Sığırlarda kullanılan ticari bakteriyel aşılar | ||
12 | Koyun ve keçilerde kullanılan ticari bakteriyel aşılar | ||
13 | Atlarda kullanılan ticari bakteriyel aşılar | ||
14 | Kedi ve köpeklerde kullanılan ticari bakteriyel aşıları | ||
15 | Bakteriyel enfeksiyonların kontrolünde kullanılan pasif korunma yolları | ||
16 | Final Sınavı |
Diker, K. S., İmmunoloji (Aşılar ve Aşılama) (2005); 2nd Ed.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 6 | 6 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 51 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 2 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 |
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | 2 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | 2 | 4 |