GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZFZOO4009 TÜM YÖNLERİ İLE HAYVAN DEĞERLENDİRME Seçmeli Ders Grubu 4 7 4,00

Lisans


Türkçe


Öğrencilerin çiftlik hayvanlarından elde edilen verimlerin her yönüyle tanıtılarak bilgi sahibi olması amaçlanmıştır.


Doç. Dr. Selçuk Seçkin Tuncer


1 Öğrenciler; çiftlik hayvanlarının tarihsel gelişim sürecini öğrenir.
2 Bütün yönleriyle et hakkında bilgi sahibi olur
3 Bütün yönleriyle 'süt' hakkında bilgi sahibi olur
4 Bütün yönleriyle 'yapağı, tiftik, kaşmir' hakkında bilgi sahibi olur.
5 Çiftlik hayvanlarının üreme biyolojisi hakkında bilgilenir.

Birinci Öğretim



[Yok]


- Çiftlik hayvanlarının evcilleştirilme tarihi - Yakın Dönem Hayvancılık Politikaları - Dünya koyun, keçi, sığır popülasyonu - Küçükbaş hayvan türleri arasındaki farklılıklar - Sağlıklı ve dengeli beslenmede hayvansal tüketimin önemi - Tarımsal Üretimin ekonomik önemi ve hayvansal üretimin ekonomik payı - Bütün yönleriyle et - Bütün yönleriyle süt - Kaşmir ve tiftik - Yapağı - Tür-ırk-seleksiyon - çiftleştirme sistemleri- üreme


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Çiftlik hayvanlarının evcilleştirilme tarihi
2 Hayvancılık Politikaları
3 Dünya koyun, keçi, sığır popülasyonu
4 Küçükbaş hayvan türleri arasındaki farklılıklar
5 Sağlıklı ve dengeli beslenmede hayvansal tüketimin önemi
6 Tarımsal Üretimin ekonomik önemi ve hayvansal üretimin ekonomik payı
7 Bütün yönleriyle et
8 Bütün yönleriyle süt
9 Kaşmir ve tiftik
10 Yapağı
11 üreme biyolojisi
12 üreme biyolojisi
13 üreme biyolojisi
14 Genel Değerlendirme ve Öneriler

Aldridge, M. E., Fearon, J. E., Haynes, B. P., Miller, H. M., Sanford, K. Y., Scott, R. R. ve Franks, B. R. (2018). Solutions For Grand Challenges In Goat And Sheep Production. Biotropia, 26(1), 55-64. Chessa, B., Pereira, F., Arnaud, F., Amorim, A., Goyache, F., Mainland, I., ve Alberti, A. (2009). Revealing the history of sheep domestication using retrovirus integrations. Science, 324(5926), 532-536 Clutton-Brock, J. (1999). A natural history of domesticated mammals. Cambridge University Press. FAO 2022. Food and Agricultural Organization. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QV Miller, B. A., & Lu, C. D. (2019). Current status of global dairy goat production: an overview. AsianAustralasian journal of animal sciences, 32(8), 1219. Amills, M., Capote, J., & Tosser‐Klopp, G. (2017). Goat domestication and breeding: a jigsaw of historical, biological and molecular data with missing pieces. Animal genetics, 48(6), 631-644. Raynal-Ljutovac, K., Park, Y. W., Gaucheron, F., Bouhallab, S. (2007). Heat stability and enzymatic modifications of goat and sheep milk. Small Ruminant Research, 68(1-2), 207-220. Salama, A.A.K., Caja, G., Such, X., Casals, R., Albanell, E., (2005). Effect of Pregnancy and Extended Lactation on Milk Production in Dairy Goats Milked Once Daily. J. Dairy Sci. 88:3894–3904. Haenlein, G. F. W. (2001). Past, present and future perspectives of small ruminant dairy research. Journal of Dairy Science, 84(9), 2097-2115. Mazinani, M., Naserian, A. A., Mesgaran, M. D., Valizadeh, R. (2019). Determination of coated urea releasing in ruminant's rumen through in vivo and in vitro studies. Iranian Journal of Animal Science Research, 11(2). Ramírez, R. G., Loyo, A., Mora, R., Sanchez, E. M., Chaire, A. (1991). Forage intake and nutrition of range goats in a shrubland in northeastern Mexico. Journal of Animal Science, 69(3), 879-885. Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: nutrition and health benefits. Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 227-232. Mazinani, M., Rude, B., 2020. Population, World Production and Quality of Sheep and Goat Products. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 15 (4): 291.299. De Smet, S., Vossen, E. (2016). Meat: The balance between nutrition and health. A review. Meat Science, 120, 145-156. Thornton, P. K. (2010). Livestock production: recent trends, future prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365(1554), 2853-2867. Montossi, F., Font-i-Furnols, M., Del Campo, M., San Julián, R., Brito, G., Sañudo, C. (2013). Sustainable sheep production and consumer preference trends: Compatibilities, contradictions and unresolved dilemmas. Meat science, 95(4), 772-789. Arvizu, R. R., Domínguez, I. A., Rubio, M. S., Bórquez, J. L., Pinos-Rodríguez, J. M., González, M., Jaramillo, G. (2011). Effects of genotype, level of supplementation and organic chromium on growth performance, carcass and meat traits grazing lambs. Meat Science, 88(3), 404-408. Esenbuga, N., Macit, M., Karaoglu, M., Aksakal, V., Aksu, M. I., Yoruk, M. A., & Gul, M. (2009). Effect of breed on fattening performance, slaughter and meat quality characteristics of Awassi and Morkaraman lambs. Livestock Science, 123(2-3), 255-260.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 1 28 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 98

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 4 4 3 4 4 5 4 4 5
ÖÇ 2 4 5 5 3 5 4 4 4 5 5
ÖÇ 3 4 5 5 4 4 4 5 4 5 4
ÖÇ 4 4 4 5 4 4 5 5 4 5 4
ÖÇ 5 4 5 5 5 5 4 4 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek