Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZFZOO4009 | TÜM YÖNLERİ İLE HAYVAN DEĞERLENDİRME | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Öğrencilerin çiftlik hayvanlarından elde edilen verimlerin her yönüyle tanıtılarak bilgi sahibi olması amaçlanmıştır.
Doç. Dr. Selçuk Seçkin Tuncer
1 | Öğrenciler; çiftlik hayvanlarının tarihsel gelişim sürecini öğrenir. |
2 | Bütün yönleriyle et hakkında bilgi sahibi olur |
3 | Bütün yönleriyle 'süt' hakkında bilgi sahibi olur |
4 | Bütün yönleriyle 'yapağı, tiftik, kaşmir' hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Çiftlik hayvanlarının üreme biyolojisi hakkında bilgilenir. |
Birinci Öğretim
[Yok]
- Çiftlik hayvanlarının evcilleştirilme tarihi - Yakın Dönem Hayvancılık Politikaları - Dünya koyun, keçi, sığır popülasyonu - Küçükbaş hayvan türleri arasındaki farklılıklar - Sağlıklı ve dengeli beslenmede hayvansal tüketimin önemi - Tarımsal Üretimin ekonomik önemi ve hayvansal üretimin ekonomik payı - Bütün yönleriyle et - Bütün yönleriyle süt - Kaşmir ve tiftik - Yapağı - Tür-ırk-seleksiyon - çiftleştirme sistemleri- üreme
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Çiftlik hayvanlarının evcilleştirilme tarihi | ||
2 | Hayvancılık Politikaları | ||
3 | Dünya koyun, keçi, sığır popülasyonu | ||
4 | Küçükbaş hayvan türleri arasındaki farklılıklar | ||
5 | Sağlıklı ve dengeli beslenmede hayvansal tüketimin önemi | ||
6 | Tarımsal Üretimin ekonomik önemi ve hayvansal üretimin ekonomik payı | ||
7 | Bütün yönleriyle et | ||
8 | Bütün yönleriyle süt | ||
9 | Kaşmir ve tiftik | ||
10 | Yapağı | ||
11 | üreme biyolojisi | ||
12 | üreme biyolojisi | ||
13 | üreme biyolojisi | ||
14 | Genel Değerlendirme ve Öneriler |
Aldridge, M. E., Fearon, J. E., Haynes, B. P., Miller, H. M., Sanford, K. Y., Scott, R. R. ve Franks, B. R. (2018). Solutions For Grand Challenges In Goat And Sheep Production. Biotropia, 26(1), 55-64. Chessa, B., Pereira, F., Arnaud, F., Amorim, A., Goyache, F., Mainland, I., ve Alberti, A. (2009). Revealing the history of sheep domestication using retrovirus integrations. Science, 324(5926), 532-536 Clutton-Brock, J. (1999). A natural history of domesticated mammals. Cambridge University Press. FAO 2022. Food and Agricultural Organization. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QV Miller, B. A., & Lu, C. D. (2019). Current status of global dairy goat production: an overview. AsianAustralasian journal of animal sciences, 32(8), 1219. Amills, M., Capote, J., & Tosser‐Klopp, G. (2017). Goat domestication and breeding: a jigsaw of historical, biological and molecular data with missing pieces. Animal genetics, 48(6), 631-644. Raynal-Ljutovac, K., Park, Y. W., Gaucheron, F., Bouhallab, S. (2007). Heat stability and enzymatic modifications of goat and sheep milk. Small Ruminant Research, 68(1-2), 207-220. Salama, A.A.K., Caja, G., Such, X., Casals, R., Albanell, E., (2005). Effect of Pregnancy and Extended Lactation on Milk Production in Dairy Goats Milked Once Daily. J. Dairy Sci. 88:3894–3904. Haenlein, G. F. W. (2001). Past, present and future perspectives of small ruminant dairy research. Journal of Dairy Science, 84(9), 2097-2115. Mazinani, M., Naserian, A. A., Mesgaran, M. D., Valizadeh, R. (2019). Determination of coated urea releasing in ruminant's rumen through in vivo and in vitro studies. Iranian Journal of Animal Science Research, 11(2). Ramírez, R. G., Loyo, A., Mora, R., Sanchez, E. M., Chaire, A. (1991). Forage intake and nutrition of range goats in a shrubland in northeastern Mexico. Journal of Animal Science, 69(3), 879-885. Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: nutrition and health benefits. Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 227-232. Mazinani, M., Rude, B., 2020. Population, World Production and Quality of Sheep and Goat Products. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 15 (4): 291.299. De Smet, S., Vossen, E. (2016). Meat: The balance between nutrition and health. A review. Meat Science, 120, 145-156. Thornton, P. K. (2010). Livestock production: recent trends, future prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365(1554), 2853-2867. Montossi, F., Font-i-Furnols, M., Del Campo, M., San Julián, R., Brito, G., Sañudo, C. (2013). Sustainable sheep production and consumer preference trends: Compatibilities, contradictions and unresolved dilemmas. Meat science, 95(4), 772-789. Arvizu, R. R., Domínguez, I. A., Rubio, M. S., Bórquez, J. L., Pinos-Rodríguez, J. M., González, M., Jaramillo, G. (2011). Effects of genotype, level of supplementation and organic chromium on growth performance, carcass and meat traits grazing lambs. Meat Science, 88(3), 404-408. Esenbuga, N., Macit, M., Karaoglu, M., Aksakal, V., Aksu, M. I., Yoruk, M. A., & Gul, M. (2009). Effect of breed on fattening performance, slaughter and meat quality characteristics of Awassi and Morkaraman lambs. Livestock Science, 123(2-3), 255-260.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Derse Katılım | 1 | 28 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 98 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |