GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZFBAH4034 SEBZECİLİKTE DOKU KÜLTÜRÜ UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 4 8 3,00

Lisans


Türkçe


Dersin amacı, sebze ıslahında doku kültürü tekniğinin kullanım alanları hakkında bilgi vermek, bu alandaki yeni gelişmelerin anlaşılması, laboratuvar uygulamalarıyla öğrenciye, temel doku kültürü teknikleri hakkında bilgi ve beceri kazandırılmasıdır.


Doç. Dr. Burcu TUNCER


1 Sebze ıslahında doku kültürü alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar
2 Sebzecilikte doku Kültürü alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırma becerisine sahip olur
3 Doku kültürü teknikleri ile ülkemizdeki bitki biyoçeşitliliğinin korunması ve sürdürülmesini sağlayabilme
4 Sebzecilikte doku kültürü yöntemlerini türlere göre belirler ve bu konuda yapılmış çalışma sonuçlarını inceler.
5 Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak sebzecilikte doku kültürü alanında plan ve proje hazırlar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Temel doku kültürü teknikleri (Doku kültürüne giriş, temel laboratuvar teknikleri, besin ortam tipleri ve besin ortamlarının hazırlanması, stok solüsyonların hazırlanması, sterilizasyon teknikleri) yanı sıra sebzecilikte doku kültürü uygulamaları (direkt ve indirekt organogenesis, emriyogenesis, somatik embriyogenesis, kallus ve hücre kültürleri, anter ve mikrospor kültürü, ovül, ovaryum ve ışınlanmış polen tekniği, protoplast kültürü, meristem kültürü, mikroçoğaltım, germplasm muhafazası somaklonal çoğaltım, sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin doku kültüründe kültüre alınması


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Bitki doku kültürlerinin tanımı, prensipleri, yöntemleri ve sebze ıslahında kullanım ı
2 Bitki doku kültürü laboratuvarının tesisi, kullanılan ekipmanlar, sterilizasyon teknikleri, besin ortamlarının içeriği.
3 Temel laboratuvar teknikleri ve stok solüsyonların hazırlanması
4 Direkt ve indirekt organogenesis ve sebze ıslahında kullanımı
5 Kallus ve hücre kültürleri ve sebze ıslahında kullanımı
6 Sürgün ucu ve meristem kültürü ve sebze ıslahında kullanımı
7 Ara sınav
8 Embriyo Kültürü ve sebze ıslahında kullanımı
9 Somatik Embriyogenesis ve sebze ıslahında kullanımı,
10 Protoplast Kültürü, somatik melezleme ve sebze ıslahında kullanımı
11 Haploid Bitki Üretimi (Anter Kültürü, Mikrospor kültürü) ve sebze ıslahında kullanımı
12 Haploid Bitki Üretimi (Ovül Kültürü, Ovaryum kültürü, Tomurcuk kültürü, Işınlanmış polen tekniği) ve sebze ıslahında kullanımı
13 Mikroçoğaltım, Germplasm Muhafazası, Somaklonal Varyasyon
14 Sekonder metabolit üretimi, Sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin doku kültürü yöntemleriyle kültüre alınması
15

Babaoğlu, M., Gürel, E. ve Özcan, S. (Eds.) 2002. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. I. Doku kültürü ve Uygulamaları. S.Ü. Basımevi, Konya Bilimsel makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 55
Quiz 1 15
Laboratuvar Sınavı 1 15
Ev Ödevi 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 5 5
Final Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 14 3 42
Laboratuvar Ara Sınavı 14 1 14
Ev Ödevi 2 3 6
Toplam İş Yükü (saat) 77

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 3 4 4 3 4 4 4 3 3 4 4 4 3 4 3 4 4
ÖÇ 2 3 4 4 3 4 4 4 4 3 4 4 4 3 4 3 4 4
ÖÇ 3 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 3 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 3 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek