Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZFBAH4034 | SEBZECİLİKTE DOKU KÜLTÜRÜ UYGULAMALARI | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Dersin amacı, sebze ıslahında doku kültürü tekniğinin kullanım alanları hakkında bilgi vermek, bu alandaki yeni gelişmelerin anlaşılması, laboratuvar uygulamalarıyla öğrenciye, temel doku kültürü teknikleri hakkında bilgi ve beceri kazandırılmasıdır.
Doç. Dr. Burcu TUNCER
1 | Sebze ıslahında doku kültürü alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar |
2 | Sebzecilikte doku Kültürü alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırma becerisine sahip olur |
3 | Doku kültürü teknikleri ile ülkemizdeki bitki biyoçeşitliliğinin korunması ve sürdürülmesini sağlayabilme |
4 | Sebzecilikte doku kültürü yöntemlerini türlere göre belirler ve bu konuda yapılmış çalışma sonuçlarını inceler. |
5 | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak sebzecilikte doku kültürü alanında plan ve proje hazırlar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Temel doku kültürü teknikleri (Doku kültürüne giriş, temel laboratuvar teknikleri, besin ortam tipleri ve besin ortamlarının hazırlanması, stok solüsyonların hazırlanması, sterilizasyon teknikleri) yanı sıra sebzecilikte doku kültürü uygulamaları (direkt ve indirekt organogenesis, emriyogenesis, somatik embriyogenesis, kallus ve hücre kültürleri, anter ve mikrospor kültürü, ovül, ovaryum ve ışınlanmış polen tekniği, protoplast kültürü, meristem kültürü, mikroçoğaltım, germplasm muhafazası somaklonal çoğaltım, sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin doku kültüründe kültüre alınması
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Bitki doku kültürlerinin tanımı, prensipleri, yöntemleri ve sebze ıslahında kullanım ı | ||
2 | Bitki doku kültürü laboratuvarının tesisi, kullanılan ekipmanlar, sterilizasyon teknikleri, besin ortamlarının içeriği. | ||
3 | Temel laboratuvar teknikleri ve stok solüsyonların hazırlanması | ||
4 | Direkt ve indirekt organogenesis ve sebze ıslahında kullanımı | ||
5 | Kallus ve hücre kültürleri ve sebze ıslahında kullanımı | ||
6 | Sürgün ucu ve meristem kültürü ve sebze ıslahında kullanımı | ||
7 | Ara sınav | ||
8 | Embriyo Kültürü ve sebze ıslahında kullanımı | ||
9 | Somatik Embriyogenesis ve sebze ıslahında kullanımı, | ||
10 | Protoplast Kültürü, somatik melezleme ve sebze ıslahında kullanımı | ||
11 | Haploid Bitki Üretimi (Anter Kültürü, Mikrospor kültürü) ve sebze ıslahında kullanımı | ||
12 | Haploid Bitki Üretimi (Ovül Kültürü, Ovaryum kültürü, Tomurcuk kültürü, Işınlanmış polen tekniği) ve sebze ıslahında kullanımı | ||
13 | Mikroçoğaltım, Germplasm Muhafazası, Somaklonal Varyasyon | ||
14 | Sekonder metabolit üretimi, Sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin doku kültürü yöntemleriyle kültüre alınması | ||
15 |
Babaoğlu, M., Gürel, E. ve Özcan, S. (Eds.) 2002. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. I. Doku kültürü ve Uygulamaları. S.Ü. Basımevi, Konya Bilimsel makaleler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 55 |
Quiz | 1 | 15 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 15 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 2 | 3 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 77 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 |