GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGIM2025 Gıda Mikrobiyolojisi Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıda Mikrobiyolojisi; insanlarda sağlık riski yaratan ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmaları, gıda muhafaza ilkeleri ile bu temel ilkelerin mikroorganizmalar üzerindeki etkilerini ve fermantasyon mikrobiyolojisi gibi konuları tüm yönleriyle inceleyen bir bilim dalıdır. Bu önemli nedenlerden dolayı bu bilim dalının öğretilmesi amaç edinilmiştir


Öğr. Gör. Fethi BARLIK


1 Mikroorganizmalar ve gıda, mikroorganizma gıda ilişkileri, gıdalarda önemli mikroorganizmalar, bakteriler, funguslar, viruslar, mikrobiyal bulaşma kay
2 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve gıda muhafaza ilkeleri, ile gıdanın canlılar için önemini ve bu alandaki son gelişmeler
3 Kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi ve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaların önemini kavrayacaklardır
4 Gıdalarda patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri ile son teknolojik yöntemleri kavrayarak öğreneceklerdir
5 Fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar, fermente gıdalar, fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmaların aktivitelerinin bağlı olduğu faktörler ile günlük hayatımızda tüketilen fermente gıdaları geniş olarak göreceklerdir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mikroorganizmalar ve gıdaların kapsamının araştırılması


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikroorganizmalar ve Gıda. Mikroorganizma Gıda İlişkileri
2 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar. Bakteriler
3 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar. Funguslar. Viruslar
4 Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları. Giriş. Bulaşma Kaynakları
5 Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler. Giriş. İç Faktörler. Dış Faktörler
6 Gıdalarda İndikatör ve Patojen Mikroorganizmalar. İndikatör Mikroorganizmalar
7 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
8 Gıda Muhafaza İlkeleri. Kontaminasyonun Önlenmesi ve Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması (Ara Sınav)
9 Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu
10 Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu
11 Mikroorganizmaların Öldürülmesi
12 Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar
13 Gıdalarda Patojen Mikroorganizmalar ve Muhafaza Yöntemeleri
14 Fermantasyonda Rol Oynayan Mikroorganizmalar
15 Fermente Gıdalar
16 Final Sınavı

Milli Eğitim Bakanlığı, MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI, Gıda Mikrobiyolojisi



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 0 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 60 60
Toplam İş Yükü (saat) 80

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek