Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGIM2025 | Gıda Mikrobiyolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda Mikrobiyolojisi; insanlarda sağlık riski yaratan ve gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmaları, gıda muhafaza ilkeleri ile bu temel ilkelerin mikroorganizmalar üzerindeki etkilerini ve fermantasyon mikrobiyolojisi gibi konuları tüm yönleriyle inceleyen bir bilim dalıdır. Bu önemli nedenlerden dolayı bu bilim dalının öğretilmesi amaç edinilmiştir
Öğr. Gör. Fethi BARLIK
1 | Mikroorganizmalar ve gıda, mikroorganizma gıda ilişkileri, gıdalarda önemli mikroorganizmalar, bakteriler, funguslar, viruslar, mikrobiyal bulaşma kay |
2 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve gıda muhafaza ilkeleri, ile gıdanın canlılar için önemini ve bu alandaki son gelişmeler |
3 | Kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi ve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaların önemini kavrayacaklardır |
4 | Gıdalarda patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri ile son teknolojik yöntemleri kavrayarak öğreneceklerdir |
5 | Fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar, fermente gıdalar, fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmaların aktivitelerinin bağlı olduğu faktörler ile günlük hayatımızda tüketilen fermente gıdaları geniş olarak göreceklerdir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mikroorganizmalar ve gıdaların kapsamının araştırılması
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmalar ve Gıda. Mikroorganizma Gıda İlişkileri | ||
2 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar. Bakteriler | ||
3 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar. Funguslar. Viruslar | ||
4 | Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları. Giriş. Bulaşma Kaynakları | ||
5 | Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler. Giriş. İç Faktörler. Dış Faktörler | ||
6 | Gıdalarda İndikatör ve Patojen Mikroorganizmalar. İndikatör Mikroorganizmalar | ||
7 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar | ||
8 | Gıda Muhafaza İlkeleri. Kontaminasyonun Önlenmesi ve Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması (Ara Sınav) | ||
9 | Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu | ||
10 | Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu | ||
11 | Mikroorganizmaların Öldürülmesi | ||
12 | Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar | ||
13 | Gıdalarda Patojen Mikroorganizmalar ve Muhafaza Yöntemeleri | ||
14 | Fermantasyonda Rol Oynayan Mikroorganizmalar | ||
15 | Fermente Gıdalar | ||
16 | Final Sınavı |
Milli Eğitim Bakanlığı, MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI, Gıda Mikrobiyolojisi
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 0 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü (saat) | 80 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |