GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYENS1021 Enzimlerin Serüveni Seçmeli Ders Grubu 1 1 3,00

Önlisans



Proteinler, en zengin görev çeşitliliğine sahip biyomoleküllerdir. Kimyasal yapı farklılıkları nedeni ile proteinler; enzim, hormon ve yapısal görev yapmaktadır. Proteinler ve enzimler, yüksek etkinlik ve spesifiklikleri sebebiyle canlı organizmalarda esansiyel rol oynamaktadır. Hücreler içerisinde gerçekleşen olaylar, yüzbinlerce farklı proteinin ve enzimin görevlerini yerine getirmeleri ile gerçekleşmektedir. Günümüzde endüstride yaygın olarak birçok üretimde kullanılmakta olan enzimler, bilimsel araştırma konularının çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu derste öğrencilerin protein ve enzim kimyası, mekanizmaları ve biyokimyasal uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır. Bu dersi aldıktan sonra öğrenciler, proteinler ve enzimler hakkında detaylı bilgiye sahip olacaklardır.


Dr. Öğr. Üyesi Tuğba GÜR


1 Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler, proteinler ve enzimlerin yapı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
2 Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler, protein ve enzimlerin tayinleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. .
3 Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler, protein ve enzimlerin çeşitli uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacaklardır
4 Yapısal, fonksiyonel ve , hormonal özellik gösteren proteinleri öğrenir.
5 Bağışıklık özelliği gösteren proteinleri öğrenir.


Yok


Yok


Enzim ve protein kimyasının tarihçesi. Protein ve enzimlerin yapısal komponentleri. Proteinlerin sentez yöntemleri. Yapısal, fonksiyonel, hormonal ve bağışıklık özelliği gösteren proteinler. Proteinlerin N- ve C- terminal aminoasit sekansının tayin edilmesi. Proteinlerin protein olmayan bileşenlerinin belirlenmesi. Protein-ligand bağlanma dengesi. Enzimlerin yapıları, spesifikliği, enzim-substrat ilişkisi, enzimlerde aktif merkez ve enzim faaliyetlerini etkileyen faktörler. Enzim inhibisyonu. Allosterik enzimler. Enzimlerin ve proteinlerin kimyasal modifikasyonları. Gıda ve tıp alanlarında kullanılan enzimler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Biyolojik katalizör olarak ,Enzimlerin tanımı ve Canlıların yaşamındaki rolü
2 Enzimlerin yapısal ve işlevsel özellikleri ; Aktif Merkez ve özellikleri
3 Allosterik Enzimler ve hücresel kontroldeki yeri
4 Enzimlerin sınıflandırılması
5 Enzim Kinetikleri , Enzim-Substrat Özgüllüğü ve Km
6 Enzim İnhibisyonları
7 Yapısı ve metabolizmadaki rolü bilinen bir enzimin sunumu (Her öğrenci farklı bir enzimi sunacaktır)
8 Enzimler ve Metabolik Kontrol
9 ARASINAV - Enzimler ve Metabolik Kontrol
10 Glikolizis ve TCA döngüsünün Enzimatik düzenlenmesi
11 DNA replilasyonu ve DNA Polimeraz I,II,III enzimlerinin işlevi ve aktivitenin düzenlenmesi
12 Transkripsiyon ve RNA Polimeraz enziminin işlevinin düzenlenmesi
13 Protein Sentezi ve düzenlenmesinde enzimlerin rolü
14 Hücresel Metabolik Yolların Düzenlenmesinde ,Primer,Seconder Messengerlerin rolü. Enzimler ve Kanser
15 Hücresel Metabolik Yolların Düzenlenmesinde ,Primer,Seconder Messengerlerin rolü. Enzimler ve Kanser
16 Final sınavı

Voet, D., J. Voet. Biochemistry. New York: J. Wiley ve Sons, 2004. R. A. Copeland, Enzymes, Wiley-VCH, New York, 2000. Mathews, Christopher K., Van Holde, Kensal E. Biochemistry Redwood City, CA, USA, Benjamin-Cummings Publishing Company Inc. 1991.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Ev Ödevi 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Ev Ödevi 1 23 23
Toplam İş Yükü (saat) 75

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 3 3 5 2 4 3 3 5 4 3 3 3 4 3
ÖÇ 2 4 3 4 4 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 4
ÖÇ 3 4 3 4 3 4 3 4 3 3 4 3 3 3 4 4
ÖÇ 4 4 4 3 3 3 4 3 4 4 3 3 3 3 3 4
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek