GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYLVS2023 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans



Sütün genel bileşiminin ve kalitesine etki eden faktörler ile çeşitli süt ürünlerinin üretiminin anlatılması


Dr.Öğr.Üyesi Serhat YILDIZ


1 Süt hakkında, üretim-tüketim değerleri, süt üretim yöntemleri hakkında genel bilgiler verebilir,
2 Sütün bileşenleri ve teknolojik önemlerini açıklar
3 Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler konusunu açıklar
4 İşletmeye süt alımı ve kabul kriterlerini açıklar
5 Süt ürünlerinin üretimi ve üretimde dikkat edilmesi gereken hususları açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler, bileşenlerin teknolojik açıdan önemleri, süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler, sütün kabulü ve ön işlemler, starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması, süt ürünleri; içme sütü, yoğurt, peynir, tereyağı, süt tozu ve dondurma, yan ürünlerin değerlendirilmesi, pilot tesiste ürünlerin üretilmesi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sütün tanımlanması, süt üretimi istatistik verileri,
2 Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler,
3 Süt bileşenleri ve teknolojik açıdan önemleri,
4 Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler,
5 Sütün kabulü ve ön işlemler,
6 Starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması,
7 İçme sütü üretimi
8 Ara sınav
9 Yoğurt, ayran, kefir
10 Peynir
11 Peynir
12 Tereyağı
13 Süttozu,
14 Dondurma
15 Pilot tesiste ürünlerin üretilmesi
16 Genel tekrar

Metin, M., Sut Teknolojisi; 2000. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, E.U. Basımevi, Bornova, İzmir, 2. Baski,. Ücüncü, M., Süt Teknolojisi 1996. II, E.U.Basimevi, Bornova, Izmir, 3.Baskı. Akın, N. 2004. Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Konya. Metin, M., Ozturk, G.F. 2002. Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, Sütün Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizleri, EMYO Yayınları, No:24. Demirci, M., Şimşek, O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık. İstanbul McSweeney, P.L.H. 2007. Chee



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5
Ev Ödevi 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 1 21
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 76

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek