Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYLVS2023 | SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Sütün genel bileşiminin ve kalitesine etki eden faktörler ile çeşitli süt ürünlerinin üretiminin anlatılması
Dr.Öğr.Üyesi Serhat YILDIZ
1 | Süt hakkında, üretim-tüketim değerleri, süt üretim yöntemleri hakkında genel bilgiler verebilir, |
2 | Sütün bileşenleri ve teknolojik önemlerini açıklar |
3 | Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler konusunu açıklar |
4 | İşletmeye süt alımı ve kabul kriterlerini açıklar |
5 | Süt ürünlerinin üretimi ve üretimde dikkat edilmesi gereken hususları açıklar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler, bileşenlerin teknolojik açıdan önemleri, süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler, sütün kabulü ve ön işlemler, starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması, süt ürünleri; içme sütü, yoğurt, peynir, tereyağı, süt tozu ve dondurma, yan ürünlerin değerlendirilmesi, pilot tesiste ürünlerin üretilmesi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Sütün tanımlanması, süt üretimi istatistik verileri, | ||
2 | Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler, | ||
3 | Süt bileşenleri ve teknolojik açıdan önemleri, | ||
4 | Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler, | ||
5 | Sütün kabulü ve ön işlemler, | ||
6 | Starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması, | ||
7 | İçme sütü üretimi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Yoğurt, ayran, kefir | ||
10 | Peynir | ||
11 | Peynir | ||
12 | Tereyağı | ||
13 | Süttozu, | ||
14 | Dondurma | ||
15 | Pilot tesiste ürünlerin üretilmesi | ||
16 | Genel tekrar |
Metin, M., Sut Teknolojisi; 2000. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, E.U. Basımevi, Bornova, İzmir, 2. Baski,. Ücüncü, M., Süt Teknolojisi 1996. II, E.U.Basimevi, Bornova, Izmir, 3.Baskı. Akın, N. 2004. Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Konya. Metin, M., Ozturk, G.F. 2002. Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, Sütün Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizleri, EMYO Yayınları, No:24. Demirci, M., Şimşek, O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık. İstanbul McSweeney, P.L.H. 2007. Chee
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 |
Ev Ödevi | 1 | 15 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 21 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 |