GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYBHT2013 BAHÇE ÜRÜNLERİ MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdeleme


Dr. Öğr. Üyesi Fevzi ALTUNER


1 Muhafazanın tarihsel gelişimi hakkında bilgi edinilecek,
2 Bahçe ürünlerinin hasat ve derim olgunluğu hakkında bilgi edinilecek
3 Bahçe ürünlerinin muhafaza teknikleri hakkında bilgi edinilecek
4 Muhafaza depoları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olunacak
5 Bahçe ürünlerinin muhafaza süreleri ve teknikleri öğrenilecek

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bahçe ürünlerinin muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma yöntemleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Soğuk muhafazanın tarihçesi
2 Bahçe ürünlerinde derim öncesi oluşan değişimler
3 Bahçe ürünlerinde derim öncesi oluşan kimyasal değişimler
4 Bahçe ürünlerinde solunum
5 Solunum terminolojisi
6 Etilen
7 Bahçe ürünlerinde hasat - derim
8 Vize sınavı
9 Bahçe ürünlerinde derim sonrası dönemde oluşan değişimler
10 Bahçe ürünlerinde soğutma Bahçe ürünlerinin depolanması
11 Soğuk hava depolarında ısı kazançları
12 Kontrollü atmosferli depolama ve modifiye atmosferli depolama
13 Bahçe ürünlerinde standardizasyon
14 Paketleme evi işlemleri
15 Final

Koyuncu, M.A. 2010. Bahçe Ürünlerinde Kalite ve Standardizasyon. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No. 87. (ISBN 978-9944-452-38-0) 98s. Karaçalı, İ.2010. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No 494 (ISBN 978-975-483-048-4), 502s. Kader, A.A. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Agriculture and Natural Resources. Publication 3311. (ISBN 1-879906-51-1) 535p. iCemeroğlu, B., A. Yemencioğlu ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s. Konu ile ilgili olarak kaleme alınmış derlemeler Konu ile ilgili olan araştırma makaleleriCemeroğlu, B., A. Yemencioğlu ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s. Prof. Dr. Nurdan Tuna GÜNEŞ https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=192



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Alan Gezisi 1 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Gözlem 1 20
Final Sınavı için Bireysel Çalışma 2 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Gözlem 2 16 32
Alan Gezisi 2 16 32
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 8 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 8 16
Toplam İş Yükü (saat) 98

PÇ 1
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek