Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYBHT2013 | BAHÇE ÜRÜNLERİ MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdeleme
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi ALTUNER
1 | Muhafazanın tarihsel gelişimi hakkında bilgi edinilecek, |
2 | Bahçe ürünlerinin hasat ve derim olgunluğu hakkında bilgi edinilecek |
3 | Bahçe ürünlerinin muhafaza teknikleri hakkında bilgi edinilecek |
4 | Muhafaza depoları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olunacak |
5 | Bahçe ürünlerinin muhafaza süreleri ve teknikleri öğrenilecek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bahçe ürünlerinin muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma yöntemleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Soğuk muhafazanın tarihçesi | ||
2 | Bahçe ürünlerinde derim öncesi oluşan değişimler | ||
3 | Bahçe ürünlerinde derim öncesi oluşan kimyasal değişimler | ||
4 | Bahçe ürünlerinde solunum | ||
5 | Solunum terminolojisi | ||
6 | Etilen | ||
7 | Bahçe ürünlerinde hasat - derim | ||
8 | Vize sınavı | ||
9 | Bahçe ürünlerinde derim sonrası dönemde oluşan değişimler | ||
10 | Bahçe ürünlerinde soğutma Bahçe ürünlerinin depolanması | ||
11 | Soğuk hava depolarında ısı kazançları | ||
12 | Kontrollü atmosferli depolama ve modifiye atmosferli depolama | ||
13 | Bahçe ürünlerinde standardizasyon | ||
14 | Paketleme evi işlemleri | ||
15 | Final |
Koyuncu, M.A. 2010. Bahçe Ürünlerinde Kalite ve Standardizasyon. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No. 87. (ISBN 978-9944-452-38-0) 98s. Karaçalı, İ.2010. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No 494 (ISBN 978-975-483-048-4), 502s. Kader, A.A. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California Agriculture and Natural Resources. Publication 3311. (ISBN 1-879906-51-1) 535p. iCemeroğlu, B., A. Yemencioğlu ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s. Konu ile ilgili olarak kaleme alınmış derlemeler Konu ile ilgili olan araştırma makaleleriCemeroğlu, B., A. Yemencioğlu ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s. Prof. Dr. Nurdan Tuna GÜNEŞ https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=192
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 60 |
Alan Gezisi | 1 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 60 |
Gözlem | 1 | 20 |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 2 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Gözlem | 2 | 16 | 32 |
Alan Gezisi | 2 | 16 | 32 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 8 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 8 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 98 |
PÇ 1 | |
ÖÇ 1 | |
ÖÇ 2 | |
ÖÇ 3 | |
ÖÇ 4 | |
ÖÇ 5 |