GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYORT2021 ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİNİ İŞLEME VE GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans



Bu dersin amacı; Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını, gıdaların farklı yöntemler ile muhafazası ve korunması ile işleme teknikleri ile farklı ürünler oluşturmayı öğrencilere öğretmektir.


Öğr. Gör. Mehmet Şerif SARIMURAT


1 Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
2 Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini bilir.
3 Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini bilir.
4 Bir gıda maddesi üretirken potansiyel riskleri belirleyip risk analizi yapabilir.
5 Bitkisel ürün mamullerinin işleme prosesini öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini, organik ürünlerin neden ve nasıl işleneceğini öğrenebilmeyi içeriyor.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
3 Gıda ve Mikroorganizmalar, Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulma
4 Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Bakteriyel Toksin Tipi Zehirlenmeler
5 Gıdalarda Mikrobiyal Faaliyetleri Kontrol Altına Alma
6 Mikroorganizmaları Gıdalardan Uzaklaştırma Yöntemleri
7 Mikrobiyal Aktiviteyi Yavaşlatma Yöntemleri
8 Ara sınav
9 Organik ürünlere mikroorganizmaların etkisi ve meydana getirdikleri değişiklikler
10 Meyve ve sebze hasadı ve dikkat edilecek noktalar, işleme öncesi uygulanacak işlemler
11 Konserve teknolojisi (haşlama, dolum, ekzost, pastörizasyon, sterilizasyon )
12 Salça Üretim Teknolojisi
13 Reçel- marmelat teknolojisi.
14 Meyve suyu teknolojisi
15 HACCP çalışma prensipleri ve Türk Gıda Kodeksi ile ilgili bilgiler
16 Final Sınavı

Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Şeminur Topal,1996. Tübitak. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi I- Prof.Dr.Oğuz Kılıç



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 20
Derse Katılım 14 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 20
Ev Ödevi 5 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 2 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 2 10
Ev Ödevi 5 2 10
Toplam İş Yükü (saat) 76

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 3 4 4 5 3 4 3 4 3
ÖÇ 2 4 4 4 3 4 4 3 4 3 4
ÖÇ 3 3 5 3 4 3 4 4 3 4 3
ÖÇ 4 5 3 5 5 3 3 3 3 3 3
ÖÇ 5 4 4 4 3 4 4 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek