Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYORT2021 | ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİNİ İŞLEME VE GIDA GÜVENLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı; Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını, gıdaların farklı yöntemler ile muhafazası ve korunması ile işleme teknikleri ile farklı ürünler oluşturmayı öğrencilere öğretmektir.
Öğr. Gör. Mehmet Şerif SARIMURAT
1 | Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini bilir. |
3 | Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini bilir. |
4 | Bir gıda maddesi üretirken potansiyel riskleri belirleyip risk analizi yapabilir. |
5 | Bitkisel ürün mamullerinin işleme prosesini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini, organik ürünlerin neden ve nasıl işleneceğini öğrenebilmeyi içeriyor.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği | ||
2 | Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu | ||
3 | Gıda ve Mikroorganizmalar, Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulma | ||
4 | Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Bakteriyel Toksin Tipi Zehirlenmeler | ||
5 | Gıdalarda Mikrobiyal Faaliyetleri Kontrol Altına Alma | ||
6 | Mikroorganizmaları Gıdalardan Uzaklaştırma Yöntemleri | ||
7 | Mikrobiyal Aktiviteyi Yavaşlatma Yöntemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Organik ürünlere mikroorganizmaların etkisi ve meydana getirdikleri değişiklikler | ||
10 | Meyve ve sebze hasadı ve dikkat edilecek noktalar, işleme öncesi uygulanacak işlemler | ||
11 | Konserve teknolojisi (haşlama, dolum, ekzost, pastörizasyon, sterilizasyon ) | ||
12 | Salça Üretim Teknolojisi | ||
13 | Reçel- marmelat teknolojisi. | ||
14 | Meyve suyu teknolojisi | ||
15 | HACCP çalışma prensipleri ve Türk Gıda Kodeksi ile ilgili bilgiler | ||
16 | Final Sınavı |
Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Şeminur Topal,1996. Tübitak. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi I- Prof.Dr.Oğuz Kılıç
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 20 |
Ev Ödevi | 5 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 2 | 10 |
Ev Ödevi | 5 | 2 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |