Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYORT1031 | TARIMSAL İŞLETMECİLİK | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında ögrencileri bilgilendirmektir.
DoçDr. Aytekin EKİNCİALP
1 | Işletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme. |
2 | Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme. |
3 | Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi. |
4 | Tarım işletmelerinin güçlü ve zayıf yönlerini saptama, işletme gelirlerinin arttırılması için gerekli yapısal düzenlemeleri kavrayabilme. |
5 | Tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarını analiz edebilme. |
Birinci Öğretim
None
None
Işletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme, Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme, Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı. | ||
2 | Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı. | ||
3 | Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diger işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması. | ||
4 | Tarımsal işletme ve ürün yönetimi. | ||
5 | Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler. | ||
6 | Tarım işletmelerinin sermaye yapısı. | ||
7 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör- faktör, ürün-ürün ilişkisi. | ||
8 | Ders tekrarı ve ara sınav | ||
9 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri. | ||
10 | Brüt kar analizi: bugday, arpa ve süt sıgır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması. | ||
11 | Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim degeri ve brüt kar. | ||
12 | Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim degerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin degişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler. | ||
13 | Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı ( yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde). | ||
14 | Hayvansal ürünlerde maliyet hesabı. |
Rehber, E., Tarımsal Işletmecilik ve Planlama, UÜ. Güçlendirme Vakfı Yay. No:84, Bursa, 1993 Erkuş,. A., R., Demirci, , Tarımsal Işletmecilik ve Planlama, AÜ. Ziraat Fakültesi Yay. No:1435, Ankara, 1996
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 40 |
Derse Katılım | 1 | 15 |
Soru-Yanıt | 2 | 15 |
Sözlü Sınav | 2 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 15 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 60 |
Sözlü Sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
None
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 5 | 5 | 25 |
Soru-Yanıt | 5 | 1 | 5 |
Sözlü Sınav | 5 | 1 | 5 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 50 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 1 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 2 | 3 | 1 | 3 | 1 | 3 | 4 | 4 |