GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYORT1031 TARIMSAL İŞLETMECİLİK Seçmeli Ders Grubu 1 1 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında ögrencileri bilgilendirmektir.


DoçDr. Aytekin EKİNCİALP


1 Işletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme.
2 Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme.
3 Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi.
4 Tarım işletmelerinin güçlü ve zayıf yönlerini saptama, işletme gelirlerinin arttırılması için gerekli yapısal düzenlemeleri kavrayabilme.
5 Tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarını analiz edebilme.

Birinci Öğretim


None


None


Işletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme, Tarım işletmelerinin analizlerinde kullanılan yöntemleri uygulayabilme, Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin Tanıtımı.
2 Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı.
3 Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diger işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması.
4 Tarımsal işletme ve ürün yönetimi.
5 Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler.
6 Tarım işletmelerinin sermaye yapısı.
7 Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör- faktör, ürün-ürün ilişkisi.
8 Ders tekrarı ve ara sınav
9 Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri.
10 Brüt kar analizi: bugday, arpa ve süt sıgır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması.
11 Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim degeri ve brüt kar.
12 Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim degerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin degişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler.
13 Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı ( yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde).
14 Hayvansal ürünlerde maliyet hesabı.

Rehber, E., Tarımsal Işletmecilik ve Planlama, UÜ. Güçlendirme Vakfı Yay. No:84, Bursa, 1993 Erkuş,. A., R., Demirci, , Tarımsal Işletmecilik ve Planlama, AÜ. Ziraat Fakültesi Yay. No:1435, Ankara, 1996



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Derse Katılım 1 15
Soru-Yanıt 2 15
Sözlü Sınav 2 15
Ev Ödevi 1 15
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 60
Sözlü Sınav 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

None


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 5 5
Final Sınavı 1 5 5
Derse Katılım 5 5 25
Soru-Yanıt 5 1 5
Sözlü Sınav 5 1 5
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 1 1 3 3 1 3 2 3 4 4
ÖÇ 2 1 3 3 3 2 3 1 3 4 4
ÖÇ 3 2 4 3 3 3 3 3 4 3 3
ÖÇ 4 1 4 3 4 4 4 2 4 4 4
ÖÇ 5 2 2 2 3 1 3 1 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek