GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYORT2026 ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA Seçmeli Ders Grubu 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı; Temel arıcılık, organik tarımda arıcılık ve yetiştiricilik kriterlerini bilen ve uygulayan arı hastalıkları ve zararlılarını tanıyan, teşhis ve sağıtımlarını yapabilecek beceriyi kazandırmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Erkan


1 I. Arıcılık ve bal üretimi tekniklerini uygulayabilmeyi öğrenir.
2 II. Arıların tozlaşmaya katkısını sağlayabilmeyi öğrenir
3 III. Arı kolonilerinin idare edebilme konusunu öğrenir.
4 IV. Arı hastalık ve zararlılarının tanıyabilme ve mücadele edebilmeyi öğrenir.
5 V. Arıcılığın organik tarıma ekonomik kazanımlarını kavrar..

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Arıcılık ve bal üretimi tekniklerini uygulayabilme, arıların tozlaşmaya katkısını sağlayabilme, organik arı ürünleri elde edebilme, organik tarımda arıcılığın etkinliğini arttırabilme.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Arıcılığın tanımı, arıcılığın tarımsal üretimde yeri ve önemi, arıcılığn tarihçesi, Dünya'da ve Türkiye'de arıcılık
2 Arı türlerinin tanımı ve sınıflandırılması
3 Bal arısı ırkları, Bal arısının morfolojisi
4 Bal arısı kolonisi: koloninin tanımı ve bireyler, gelişme ve beslenme
5 Arılarda sosyal yaşam ve koloni düzeni: Sosyal yaşam ve koloni düzeni, yavru bakımı, polen taşıma ve depolama, nektar ve propolis toplama, su taşıma
6 Arılarda sosyal yaşam ve koloni düzeni: Sosyal yaşam ve koloni düzeni, yavru bakımı, polen taşıma ve depolama, nektar ve propolis toplama, su taşıma
7 Ara sınav
8 Bal arısı genetiği ve ıslahı
9 Arılıkta çalışma koşul ve kuralları, arıcılığa başlama yolları, kayıt tutma, arıcılık malzemeleri, bölge seçimi
10 İlkbahar bakımı; kolonilerin beslenmesi, kovan birleştirme, ana arı yenileme, oğul verme ve önleme yolları
11 Yaz bakımı; bal akımı ve ballık ilave etme yöntemleri, bal hasadı
12 Sonbahar ve kış bakımı
13 Organik arıcılığı gerekleri/Uygulama ve yasal düzenlemeler
14 Organik arıcılığı gerekleri/Uygulama ve yasal düzenlemeler
15
16

Genç, F., Dodoloğlu, A. “Arıcılığın Temel Esasları”, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 931, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 2003. 2. ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek