GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYORT2002 ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Muhafaza tekniklerinin tarihsel gelişimini irdeleyerek, organik ürünlerinin muhafazasında önemli olan hasat öncesi gelişimlerinin anlatılması, muhafaza öncesi ve muhafaza sırasında önemli olan solunum aktivitelerinin açıklanması, ürünlerin derimi, derimden sonra meydana gelen kaybı ve bozulmaların tanımlanması, ürünlerde uygulanan ön soğutma ve muhafaza şekilleri ile muhafazadan çıkan ürünlerin değişik yollarla taşınmasının öğrenciye anlatılmasıdır.


Öğr. Gör. Mehmet Şerif SARIMURAT


1 Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması konusunda bilgiler öğrenir.
2 Hasat Zamanı ve tekniği konusunda bilgiler alır.
3 Sarartma, olgunlaştırma konularını öğrenir
4 Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama konularını öğrenir.
5 Depolama Yöntemlerini öğrenir.


Yok


Yok


Ürünlerin (Meyve, Sebze, Üzüm, Çilek, Fidan, Tohum) Muhafazasına ve Pazara Hazırlanmasına İlişkin Çeşitli Biyolojik ve Teknik Konular, Hasat Zamanı, Hasat Tekniği, Sarartma, olgunlaştırma, Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama, Depolama Yöntemleri, soğutma, havalandırma, fümigasyon, Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler, Hasat sonrası hastalıkları, ürünlerin taşınması.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması
2 Hasat Zamanı ve tekniği
3 Sarartma, olgunlaştırma
4 Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama
5 Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama
6 Depolama Yöntemleri
7 Depolama Yöntemleri
8 Ara sınav
9 Soğutma, havalandırma, fümigasyon
10 Soğutma, havalandırma, fümigasyon
11 Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler
12 Ürünlerde derimden sonra görülen su kaybı ve bozulmalar.
13 Hasat sonrası hastalıkları
14 Ürünlerin taşınması, ürünlerin depolanması, pazara ulaştırma ve pazarlama ekonomisi.
15 Final Sınavı
16

Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolama



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 20
Derse Katılım 14 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20
Ev Ödevi 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Ev Ödevi 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 76

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 2 5 3 3 2 3 4 3 4 4
ÖÇ 2 5 4 4 4 3 5 4 3 4 5
ÖÇ 3 3 4 3 5 4 4 5 4 3 3
ÖÇ 4 4 4 3 2 4 3 2 4 3 4
ÖÇ 5 3 3 5 4 3 4 3 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek