Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYORT2002 | ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Muhafaza tekniklerinin tarihsel gelişimini irdeleyerek, organik ürünlerinin muhafazasında önemli olan hasat öncesi gelişimlerinin anlatılması, muhafaza öncesi ve muhafaza sırasında önemli olan solunum aktivitelerinin açıklanması, ürünlerin derimi, derimden sonra meydana gelen kaybı ve bozulmaların tanımlanması, ürünlerde uygulanan ön soğutma ve muhafaza şekilleri ile muhafazadan çıkan ürünlerin değişik yollarla taşınmasının öğrenciye anlatılmasıdır.
Öğr. Gör. Mehmet Şerif SARIMURAT
1 | Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması konusunda bilgiler öğrenir. |
2 | Hasat Zamanı ve tekniği konusunda bilgiler alır. |
3 | Sarartma, olgunlaştırma konularını öğrenir |
4 | Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama konularını öğrenir. |
5 | Depolama Yöntemlerini öğrenir. |
Yok
Yok
Ürünlerin (Meyve, Sebze, Üzüm, Çilek, Fidan, Tohum) Muhafazasına ve Pazara Hazırlanmasına İlişkin Çeşitli Biyolojik ve Teknik Konular, Hasat Zamanı, Hasat Tekniği, Sarartma, olgunlaştırma, Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama, Depolama Yöntemleri, soğutma, havalandırma, fümigasyon, Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler, Hasat sonrası hastalıkları, ürünlerin taşınması.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması | ||
2 | Hasat Zamanı ve tekniği | ||
3 | Sarartma, olgunlaştırma | ||
4 | Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama | ||
5 | Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama | ||
6 | Depolama Yöntemleri | ||
7 | Depolama Yöntemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Soğutma, havalandırma, fümigasyon | ||
10 | Soğutma, havalandırma, fümigasyon | ||
11 | Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler | ||
12 | Ürünlerde derimden sonra görülen su kaybı ve bozulmalar. | ||
13 | Hasat sonrası hastalıkları | ||
14 | Ürünlerin taşınması, ürünlerin depolanması, pazara ulaştırma ve pazarlama ekonomisi. | ||
15 | Final Sınavı | ||
16 |
Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolama
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 2 | 5 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 |