GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYLTP2007 Gıda Teknolojisi Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


1. Öğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak 2. Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak 3. Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak 4. Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak 5. Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak


Öğr.Gör. Gülen ÖNAL


1 Gıda teknolojisinde kullanılan kavramların öğrenilmesi.
2 Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri değerlendirme becerisi.
3 Gıda işleme yöntemlerinin ve sanayide uygulamasının öğrenilmesi.
4 Gıda muhafaza tekniklerini değerlendirme becerisi.
5 Temel ve yeni işlemlerin öğrenilmesi.
6 Üretim teknikleri ve kalite kontrolü ilişkisinin öğrenilmesi.


Yok


Yok


Gıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından Önemleri / Gıda İşlemede Kalite ve Etkili Faktörler / Su Aktivitesi / Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri / Kurutma Kuramı ve Ekipmanları / Konserve Teknolojisi / Gıda Sanayiinde Süperkritik Ekstraksiyon / Meyve Suyu Üretim Teknolojisi / Buharlaştırma Yöntemiyle Konsantre Üretim Tekniği / Soğutma Çevrimi ve Soğutma Küleleri / Gıdaların Ön soğutulması / Gıdaların Soğukta Depolanması / Kontrollü ve Modifiye Atmosferde Depolama / Gıdaların Dondurarak İşlenmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından Önemleri
2 Gıda İşlemede Kalite ve Etkili Faktörler
3 Su Aktivitesi
4 Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri
5 Kurutma Kuramı ve Ekipmanları
6 Kurutma Kuramı ve Ekipmanları
7 Kurutma Kuramı ve Ekipmanları
8 Ara sınav
9 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi
10 Buharlaştırma Yöntemiyle Konsantre Üretim Tekniği
11 Soğutma Çevrimi ve Soğutma Kuleleri
12 Gıdaların Önsoğutulması
13 Gıdaların Soğukta Depolanması
14 Gıdaların Soğukta Depolanması
15 Gıdaların Dondurarak İşlenmesi
16 Final sınavı

1. Ders Notları 2. B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004. 3. M. Pala, B. Saygı, “Türkiye’de Soğuk Zincir Uygulamaları ve Geliştirilmesi”, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 6, 1993.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 3 3
Performans 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 4 5 4 4 4 4 3 4 4 4 4 1 1 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 4 4 3 4 4 4 4 4 1 1 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 1 1 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 4 3 4 3 4 4 4 4 1 1 5 5
ÖÇ 5 4 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 1 1 4 4
ÖÇ 6 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 1 1 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek