Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYİSG1007 | İş Hijyeni | Ders | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
İş sağlığı ve güvenliği alanında hijyenin önemini kavramak, personel ve iş yeri hijyen ve sanitasyon kurallarını tanımlamak, temizlik ve dezenfeksiyon malzemelerini tanımak, sanitasyon kontrolü ve yönetimi hakkında bilgi ve beceriler kazandırmak.
Dr. Öğr. Üyesi Erdem ERGAN
1 | İş sağlığı ve güvenliği alanında hijyenin önemini kavrar. |
2 | Personel ve işyeri hijyen ve sanitasyon kurallarını tanımlar. |
3 | Temizlik ve dezenfeksiyon malzemelerini tanır. |
4 | Sanitasyon kontrol ve yönetimi hakkında bilgi ve beceriler kazanır. |
5 | Endüstriyel ve kişisel hijyende kullanılan malzemeleri tanır. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Hijyenin tanımı ve önemi, iş yerlerindeki insan sağlığına zararlı kimyasal, fiziksel ve mikro biyolojik ajanlar, etkileri, korunma stratejileri, iş ortamlarında hijyen; araç, gereç, malzeme, koruyucu ekipman ve teçhizatta hijyen, mikrobik çoğalma, çapraz bulaşma; kişisel hijyen, el hijyeni, tuvalet hijyeni, uluslararası ve ulusal uygulamalar ve yasal düzenlemeler ile ilgili temel bilgi verilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dersin içeriği ve kapsamı hakkında bilgi ve tanışma Hijyenin Tanımı ve İş sağlığı ve güvenliği alanında önemi. | ||
2 | Mikroorganizmalar ve sanitasyon ilişkisi . | ||
3 | Mikroorganizmaların gelişimlerinin yavaşlatılması ve durdurulması . | ||
4 | Su hijyeni . | ||
5 | Personel hijyen kuralları. | ||
6 | El, vücut ve tuvalet hijyeni. | ||
7 | Hijyen sağlamada kullanılan kişisel koruyucular. | ||
8 | İş yeri binalarında hijyen kuralları. | ||
9 | İş yeri binalarında hijyen kuralları. | ||
10 | İş yeri çalışma ortamında hijyen kuralları. | ||
11 | İş yeri ekipman ve teçhizatlarında hijyen kuralları. | ||
12 | İşletmede zararlı canlılar ve mücadele yöntemleri. | ||
13 | Temizlik malzemeleri ve dezenfektanlar. | ||
14 | Sanitasyon kontrolü ve yönetimi , Sanitasyon kontrolü ve yönetimi uygulamaları. | ||
15 | |||
16 |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni, Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık, Ekim 2010. Tuna H. 1.İş sağlığı ve güvenliği el kitabı. İstanbul, 1991.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 6 | 1 | 6 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 2 | 2 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 100 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |