Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYISG1023 | İş Sağlığı ve Güvenliği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
İş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği, ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Öğr. Ü. Dr. İbrahim ALTUN
1 | Öğrenci iş sağlığı ve güvenliği kültürünü bilir. |
2 | Öğrenci gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olur. |
3 | Öğrenci gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilir, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisine sahip olur. |
4 | Öğrenci iş yerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneğini kazanır. |
5 | Öğrenci şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini bilir. |
6 | Öğrenci iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olur. |
Yok
Yok
İş sağlığı ve güvenliği terminolojisi. Gıda sektöründeki iş güvenliğiyle ilgili riskler. Kaza Sebeplendirme Yöntemleri ve Kaza Teorileri. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı. İş Güvenliği ile ilgili Kurumlar. Gıda Sektöründe İş Güvenliği Uygulamaları. Süreç Tehlike Analizi. Risk Analizi ve Değerlendirilmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Tanışma, İş Güvenliği Nedir? Mühendislik mesleğinde iş güvenliğinin önemi | ||
2 | İş kazaları ve meslek hastalıkları, İş kazalarının maliyeti, Kaza nedenleri ve araştırılması | ||
3 | İş güvenliğinin tarihsel gelişimi ve yasallaşma süreci, İlgili devlet kurumları | ||
4 | İş kanunu ve kanun kapsamında çıkan yönetmelikler | ||
5 | İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı | ||
6 | Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu | ||
7 | Hukuksal Sorumluluk ve Yaptırımlar, İş güvenliği denetimleri | ||
8 | Süreç Tehlike Analizi | ||
9 | Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri | ||
10 | Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri | ||
11 | Risk Analizi ve Değerlendirmesi | ||
12 | Risk Analizi ve Değerlendirmesi | ||
13 | İş güvenliği yönetimi ve program öğeleri | ||
14 | İş güvenliği yönetim sistemleri, OHSAS 18001 |
“İş Güvenliği”, Ercüment N. Dizdar, 2006 “İş sağlığı, güvenliği ve çevresel etki risk değerlendirmesi”, Özlem Özkılıç, 2007
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 48 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 1 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 |