GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYISG1023 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli Ders Grubu 1 1 2,00

Önlisans


Türkçe


İş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği, ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır.


Öğr. Ü. Dr. İbrahim ALTUN


1 Öğrenci iş sağlığı ve güvenliği kültürünü bilir.
2 Öğrenci gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olur.
3 Öğrenci gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilir, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisine sahip olur.
4 Öğrenci iş yerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneğini kazanır.
5 Öğrenci şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini bilir.
6 Öğrenci iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olur.


Yok


Yok


İş sağlığı ve güvenliği terminolojisi. Gıda sektöründeki iş güvenliğiyle ilgili riskler. Kaza Sebeplendirme Yöntemleri ve Kaza Teorileri. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı. İş Güvenliği ile ilgili Kurumlar. Gıda Sektöründe İş Güvenliği Uygulamaları. Süreç Tehlike Analizi. Risk Analizi ve Değerlendirilmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, İş Güvenliği Nedir? Mühendislik mesleğinde iş güvenliğinin önemi
2 İş kazaları ve meslek hastalıkları, İş kazalarının maliyeti, Kaza nedenleri ve araştırılması
3 İş güvenliğinin tarihsel gelişimi ve yasallaşma süreci, İlgili devlet kurumları
4 İş kanunu ve kanun kapsamında çıkan yönetmelikler
5 İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı
6 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
7 Hukuksal Sorumluluk ve Yaptırımlar, İş güvenliği denetimleri
8 Süreç Tehlike Analizi
9 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri
10 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri
11 Risk Analizi ve Değerlendirmesi
12 Risk Analizi ve Değerlendirmesi
13 İş güvenliği yönetimi ve program öğeleri
14 İş güvenliği yönetim sistemleri, OHSAS 18001

“İş Güvenliği”, Ercüment N. Dizdar, 2006 “İş sağlığı, güvenliği ve çevresel etki risk değerlendirmesi”, Özlem Özkılıç, 2007



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Toplam İş Yükü (saat) 48

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 1 4 3 2 5 4
ÖÇ 2 2 4 3 2 5 4
ÖÇ 3 2 4 3 2 5 4
ÖÇ 4 2 4 3 2 5 4
ÖÇ 5 2 4 3 2 5 4
ÖÇ 6 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek