GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB2026 Peynir Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Beyaz Peynir, Lor Peyniri, Kaşar Peyniri Üretimi, Eritme Peyniri ve Tulum Peyniri yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğr. Ü. Dr. İbrahim ALTUN


1 Beyaz Peynir Üretebilme
2 Tulum Peyniri üretebilme
3 Kaşar Peyniri Üretebilme
4 Eritme Peyniri Üretebilme
5 Lor Peyniri Üretebilme


Yok


Yok


Peynire işlenecek süte uygulanan ön işlemler, maya miktarının belirlenmesi, teleme eldesi, tuzlama, ambalajlama ve depolama gibi temel konuların yanı sıra, Erzincan tulum peyniri, İzmir tulum peyniri, taze kaşar ve olgun kaşar peyniri üretimi, eritme peyniri karışımının hazırlanması karışımın pişirilmesi ve ambalajlanması, peynir altı suyundan pıhtı eldesi, pıhtının işlenmesi, lor peynirinin ambalajlanması ve depolanması konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
2 Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler Maya miktarının belirlenmesi
3 Teleme eldesi
4 Tuzlama
5 Ambalajlama ve depolama Erzincan Tulum peyniri üretimi
6 Erzincan Tulum peyniri üretimi İzmir Tulum peyniri üretimi
7 İzmir Tulum peyniri üretimi Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması
8 Taze kaşar peynir üretimi
9 Taze kaşar peynir üretimi Olgun kaşar peyniri üretimi
10 Olgun kaşar peyniri üretimi Eritme peyniri karışımının hazırlanması
11 Eritme peyniri karışımının hazırlanması
12 Karışımın pişirilmesi Ambalajlama
13 Eritme peynirinin depolanması Peynir altı suyundan pıhtı eldesi
14 Pıhtının işlenmesi Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanması

Üçüncü, M., 2004. A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi (Cilt I), Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova, İzmir, 543s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 18 18
Toplam İş Yükü (saat) 64

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 5 2 5 5 5 5 1 1 5
ÖÇ 2 4 5 2 5 5 5 5 1 1 5
ÖÇ 3 4 5 2 5 5 5 5 1 1 5
ÖÇ 4 4 5 2 5 5 5 5 1 1 5
ÖÇ 5 4 5 2 5 5 5 5 1 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek