Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGTB2025 | Yoğurt Teknoloji | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve Türk Standartlarına uygun olarak, yoğurt ve benzeri fermente ürünleri üretecek yeterliliklerinin kazandırılması.
Öğr. Gör. Özlem SOYSONA AR
1 | Yoğurt hakkında temel bilgiye sahip olmak ; |
2 | Yoğurt üretiminde uygulanan teknolojik işlemleri kavrayabilme; |
3 | Yoğurt üretiminde standardizasyonu sağlayabilme ; |
4 | Yoğurt benzeri fermente süt ürünlerine ait üretim teknolojisi hakkında fikir sahibi olmak ; |
5 | Fermente süt ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından önemini kavramak; |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yoğurt üretimi hakkında temel bilgiye sahip olmak.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Yoğurdun tarihsel gelişimi ve yoğurt ve benzeri ürünlerin sınıflandırılması | ||
2 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerine işlenecek sütün özellikleri | ||
3 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerine işlenecek süte uygulanan ön teknolojik işlemler | ||
4 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerine işlenecek sütlerin standardizasyonu (yağ standardizasyonu) | ||
5 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerine işlenecek sütlerin standardizasyonu (yağsız kurumadde standardizasyonu) | ||
6 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerine işlenecek sütlerin homojenizasyon ve ısıl işlem uygulaması | ||
7 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerinde kültür kullanımı ve fermentasyon | ||
8 | Yoğurt ve benzeri fermente süt ürünlerinde soğutma ve ambalajlama | ||
9 | Yoğurt jeli oluşumu ve yoğurt biyokimyası | ||
10 | Yoğurt teknolojisinde aroma maddelerinin kullanımı | ||
11 | Meyveli yoğurt üretimi | ||
12 | Probiyotik yoğurt üretimi | ||
13 | Diğer yoğurt ve benzeri fermente süt ürünleri | ||
14 | Diğer yoğurt ve benzeri fermente süt ürünleri |
Özer, B. (2006) Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi, Sidas Medya LTD. Çankaya, İzmir. Metin, M. (2012) Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Ege Üniversitesi, Bornova, İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 64 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 2 | 5 | 2 | 4 | 5 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 2 | 5 | 2 | 4 | 5 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 2 | 5 | 2 | 4 | 5 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 2 | 5 | 2 | 4 | 5 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 5 | 5 | 1 | 2 | 5 |