GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB2023 Gıda Analizleri Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Kalite, kalite kontrolü ve toplam kalite kavramlarını tanımlamak. Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonlarını ve diğer bölümlerle ilişkilerini öğretmek. Gıda kalite karakteristiklerini sınıflandırmak. Objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini açıklamak. Duyusal test tekniklerini kavratmak. Gıdaların bileşimi aydınlatmak. Besleyici öğelerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin kontrolü için yapılan analizler hakkında bilgi vermektir.


Öğr. Gör. M. Mustafa EKİN


1 Kalite, gıda kalitesi, toplam kalite ve kalite kontrolü kavramlarını tanımlayabilme.
2 Kalite sağlama bölümünün fonksiyonlarını ve bu bölümün diğer bölümlerle olan ilişkilerini açıklayabilme. Uygulamada karşılaşılan sorunları sıralayabilme.
3 Gıda kalite karakteristiklerini açıklayabilme.
4 Gıdaların kalitesini objektif ve subjektif olarak değerlendirebilme.
5 Gıdaların bileşiminin aydınlatılması için yapılan analizleri açıklayabilme.


Yok


Yok


Kalite, kalite kontrol ve toplam kalite kavramları. Kalite sağlama bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi. Kalite karakteristikleri. Gıdaların görünüş ve kinestetik özellikleri. Gıdaların duyusal değerlendirmeleri. Gıdaların yapısını aydınlatmada kullanılan analizler. Kontaminantlar ve katkı maddeleri. Kalite kontrol laboratuarının dizaynı.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kalite kontrolün temel kavramları
2 Gıda kalitesi ve kontrolüne ait temel açıklamalar
3 Gıdaların görünüş özellikleri
4 Gıdalarda renk
5 Gıdaların kinestetik özellikleri
6 Viskozite ve kıvam
7 Kusur
8 Lezzet
9 Gıdaların duyusal değerlendirmeleri
10 Besleyici ögelerin kontrolü
11 Gıdaların yapısını aydınlatmak amacıyla yapılan analizler
12 Kontaminantlar
13 Gıda katkı maddeleri
14 Kalite kontrol laboratuarının dizaynı

Altuğ, T., G. Ova, K. Demirağ, Ü. Kurtcan, 1995. Gıda Kalite Kontrolü. Ege Üniversitesi Basımevi, Yayın No:29, İzmir. Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 9789759857868 Dokuzlu, C., 2004. Gıda Analizleri. Marmara Kitabevi, Bursa. ISBN: 975-6955-06-6



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Alan Gezisi 1 6 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 64

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 3 2 5 5 1 1 5
ÖÇ 2 3 2 5 5 1 1 5
ÖÇ 3 3 2 5 5 1 1 5
ÖÇ 4 3 2 5 5 1 1 5
ÖÇ 5 3 2 5 5 1 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek