Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGTB2023 | Gıda Analizleri | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Kalite, kalite kontrolü ve toplam kalite kavramlarını tanımlamak. Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonlarını ve diğer bölümlerle ilişkilerini öğretmek. Gıda kalite karakteristiklerini sınıflandırmak. Objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini açıklamak. Duyusal test tekniklerini kavratmak. Gıdaların bileşimi aydınlatmak. Besleyici öğelerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin kontrolü için yapılan analizler hakkında bilgi vermektir.
Öğr. Gör. M. Mustafa EKİN
1 | Kalite, gıda kalitesi, toplam kalite ve kalite kontrolü kavramlarını tanımlayabilme. |
2 | Kalite sağlama bölümünün fonksiyonlarını ve bu bölümün diğer bölümlerle olan ilişkilerini açıklayabilme. Uygulamada karşılaşılan sorunları sıralayabilme. |
3 | Gıda kalite karakteristiklerini açıklayabilme. |
4 | Gıdaların kalitesini objektif ve subjektif olarak değerlendirebilme. |
5 | Gıdaların bileşiminin aydınlatılması için yapılan analizleri açıklayabilme. |
Yok
Yok
Kalite, kalite kontrol ve toplam kalite kavramları. Kalite sağlama bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi. Kalite karakteristikleri. Gıdaların görünüş ve kinestetik özellikleri. Gıdaların duyusal değerlendirmeleri. Gıdaların yapısını aydınlatmada kullanılan analizler. Kontaminantlar ve katkı maddeleri. Kalite kontrol laboratuarının dizaynı.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kalite kontrolün temel kavramları | ||
2 | Gıda kalitesi ve kontrolüne ait temel açıklamalar | ||
3 | Gıdaların görünüş özellikleri | ||
4 | Gıdalarda renk | ||
5 | Gıdaların kinestetik özellikleri | ||
6 | Viskozite ve kıvam | ||
7 | Kusur | ||
8 | Lezzet | ||
9 | Gıdaların duyusal değerlendirmeleri | ||
10 | Besleyici ögelerin kontrolü | ||
11 | Gıdaların yapısını aydınlatmak amacıyla yapılan analizler | ||
12 | Kontaminantlar | ||
13 | Gıda katkı maddeleri | ||
14 | Kalite kontrol laboratuarının dizaynı |
Altuğ, T., G. Ova, K. Demirağ, Ü. Kurtcan, 1995. Gıda Kalite Kontrolü. Ege Üniversitesi Basımevi, Yayın No:29, İzmir. Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 9789759857868 Dokuzlu, C., 2004. Gıda Analizleri. Marmara Kitabevi, Bursa. ISBN: 975-6955-06-6
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 64 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 5 | 3 | 2 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 |