Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGTB1027 | Beslenme İlkeleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda bileşenleri, besin teknolojileri, toplu beslenme konusunda temel bilgileri kazandırmak ve öğrencilere beslenme esaslarını öğretmek
Öğr. Gör. Özlem SOYSONA AR
1 | Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla belirtir. |
2 | Beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah eder. |
3 | Dengeli beslenme ilkelerini sıralar. |
4 | Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlar. |
5 | Besin öğelerini sıralar ve vücut çalışmasında etkinliklerini anlatır. |
6 | Besin gruplarını açıklar ve işlenerek saklama yöntemlerini anlatır. |
7 | Çocuk, yaşlı, sporcu ve gebelik gibi özel durumlarda beslenmenin normal durumda beslenme ile arasındaki farklılıkları izah eder. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması, saklanması, işlenmesi, yemek planlama, özel durumlarda beslenme.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık | ||
2 | Karbonhidratlar | ||
3 | Karbonhidratlar | ||
4 | Proteinler | ||
5 | Su ve mineraller | ||
6 | Lipidler | ||
7 | Vitaminler | ||
8 | Vitaminler | ||
9 | Beslenme çeşitleri | ||
10 | Zayıflık, şişmanlık ve obezite | ||
11 | Zayıflık, şişmanlık ve obezite | ||
12 | Diyet posası, bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler | ||
13 | Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi | ||
14 | Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi |
Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. Essentials of Human Nutrition, Jim Mann, Stewart Truswell, Oxford University Press, USA; 3 edition (June 14, 2007) Toplu Beslenme ve Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri, Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, 2003, 3. Baskı, Hatipoğlu Yayınları Williams' Essentials of Nutrition and Diet Therapy, Eleanor Schlenker , Sara Long Roth , Mosby; 10 edition (November 17, 2010) Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2006, Ata Ofset Matbacılık .
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 63 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | 2 | 4 | 5 | 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 3 | 5 | 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 3 | 5 | 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 2 | 5 | 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | 2 | 2 | 5 | 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 6 | 5 | 2 | 2 | 2 | 5 | 2 | 5 | |||||
ÖÇ 7 | 4 | 2 | 2 | 5 | 2 | 5 |