GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB1027 Beslenme İlkeleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıda bileşenleri, besin teknolojileri, toplu beslenme konusunda temel bilgileri kazandırmak ve öğrencilere beslenme esaslarını öğretmek


Öğr. Gör. Özlem SOYSONA AR


1 Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla belirtir.
2 Beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah eder.
3 Dengeli beslenme ilkelerini sıralar.
4 Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlar.
5 Besin öğelerini sıralar ve vücut çalışmasında etkinliklerini anlatır.
6 Besin gruplarını açıklar ve işlenerek saklama yöntemlerini anlatır.
7 Çocuk, yaşlı, sporcu ve gebelik gibi özel durumlarda beslenmenin normal durumda beslenme ile arasındaki farklılıkları izah eder.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması, saklanması, işlenmesi, yemek planlama, özel durumlarda beslenme.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenme ve sağlık
2 Karbonhidratlar
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Su ve mineraller
6 Lipidler
7 Vitaminler
8 Vitaminler
9 Beslenme çeşitleri
10 Zayıflık, şişmanlık ve obezite
11 Zayıflık, şişmanlık ve obezite
12 Diyet posası, bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler
13 Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi
14 Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi

Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. Essentials of Human Nutrition, Jim Mann, Stewart Truswell, Oxford University Press, USA; 3 edition (June 14, 2007) Toplu Beslenme ve Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri, Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, 2003, 3. Baskı, Hatipoğlu Yayınları Williams' Essentials of Nutrition and Diet Therapy, Eleanor Schlenker , Sara Long Roth , Mosby; 10 edition (November 17, 2010) Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2006, Ata Ofset Matbacılık .



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 63

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 2 4 5 2 5
ÖÇ 2 5 2 3 5 2 5
ÖÇ 3 4 2 3 5 2 5
ÖÇ 4 3 2 2 5 2 5
ÖÇ 5 5 2 2 5 2 5
ÖÇ 6 5 2 2 2 5 2 5
ÖÇ 7 4 2 2 5 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek