Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGTB2008 | Gıda Katkı Maddeleri | Ders | 2 | 4 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda katkılarının önemi, fonksiyonel etkileri, kullanım koşulları ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek.
Öğr. Gör. Özlem SOYSONA AR
1 | Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir. |
2 | Öğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir. |
3 | Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir. |
4 | Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir. |
5 | Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması ve kullanımındaki temel ilkeler | ||
2 | Katkı maddeleri konusundaki yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler. | ||
3 | Antioksidanlar | ||
4 | Asitliği düzenleyiciler | ||
5 | Antimikrobiyaller | ||
6 | Emülgatörler | ||
7 | Stabilizörler | ||
8 | Lezzet maddeleri ve lezzet arttırıcılar | ||
9 | Renklendiriciler | ||
10 | Topaklanmayı önleyiciler, Kabartıcılar | ||
11 | Tatlandırıcılar | ||
12 | Şelat ajanları | ||
13 | işlem yardımcılı katkı maddeleri (starterler, enzimler..) | ||
14 | Un işleme ajanları |
1- Altuğ, T. 2009. Gıda Katkı Maddeleri. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 268 s. 2- Çakmakçı S, Çelik İ. (2000): Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniv Zir Fak Ofset Tesisi, Erzurum. 3- Saldamlı, İ. (1985). Gıda katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 14 | 1 | 14 |
Gözlem | 3 | 2 | 6 |
Alan Gezisi | 3 | 1 | 3 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 93 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | 2 | 1 | 5 | 5 | 1 | 3 | 5 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 1 | 1 | 5 | 5 | 3 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 2 | 1 | 5 | 5 | 1 | 3 | 5 | ||||
ÖÇ 4 | 5 | 1 | 1 | 5 | 5 | 3 | 5 | |||||
ÖÇ 5 | 5 | 2 | 1 | 5 | 5 | 1 | 3 | 5 |