GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB2008 Gıda Katkı Maddeleri Ders 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Gıda katkılarının önemi, fonksiyonel etkileri, kullanım koşulları ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek.


Öğr. Gör. Özlem SOYSONA AR


1 Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir.
2 Öğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir.
3 Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir.
4 Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir.
5 Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması ve kullanımındaki temel ilkeler
2 Katkı maddeleri konusundaki yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler.
3 Antioksidanlar
4 Asitliği düzenleyiciler
5 Antimikrobiyaller
6 Emülgatörler
7 Stabilizörler
8 Lezzet maddeleri ve lezzet arttırıcılar
9 Renklendiriciler
10 Topaklanmayı önleyiciler, Kabartıcılar
11 Tatlandırıcılar
12 Şelat ajanları
13 işlem yardımcılı katkı maddeleri (starterler, enzimler..)
14 Un işleme ajanları

1- Altuğ, T. 2009. Gıda Katkı Maddeleri. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 268 s. 2- Çakmakçı S, Çelik İ. (2000): Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniv Zir Fak Ofset Tesisi, Erzurum. 3- Saldamlı, İ. (1985). Gıda katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Laboratuvar 14 1 14
Gözlem 3 2 6
Alan Gezisi 3 1 3
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 2 1 5 5 1 3 5
ÖÇ 2 5 1 1 5 5 3 5
ÖÇ 3 5 2 1 5 5 1 3 5
ÖÇ 4 5 1 1 5 5 3 5
ÖÇ 5 5 2 1 5 5 1 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek