Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGTB2007 | Bitkisel Yağ Teknolojisi | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Yemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Öğr. Gör. M. Mustafa EKİN
1 | Öğrenci lipid ve lipid benzeri maddelerin özellilerini bilir. |
2 | Öğrenci yemeklik yağların bozulma nedenleri ve mekanizmalarını kavrar ve alınabilecek önlemlerin uygulamasını bilir. |
3 | Öğrenci yağ hammaddelerini bilir. |
4 | Öğrenci yağlı tohumlardan yağ elde edilmesi aşamalarını bilir. |
5 | Öğrenci margarin (kahvaltılık, yemeklik ve gıda sanayi; şorteningler) üretimini ve kullanım alanlarını bilir. |
Yok
Yok
Lipidler, Lipidlerin Sınıflandırılması (Basit, Bileşik ve Türev Lipidler), Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri, Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması, Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri, Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması, Yağların Rafinasyonu, Vinterizasyon, Hidrojenasyon ve Margarin Üretimi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Lipidler ve Lipidlerin Sınıflandırılması; Basit Lipidler (Gliseridler, Mumlar), Bileşik Lipidler (Fosfolipidler, Serebrositler, Lipoproteinler), Türev Lipidler (Hidrokarbonlar, Alkoller) | ||
2 | Türev Lipidler (Yağ asitleri); Yağ asitlerinin (Doymuş, Doymamış) sınıflandırılması ve adlandırılması | ||
3 | Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri (Hidrolizasyon Esterleşme ve Bunlarla İlgili Reaksiyonlar; Karboksil Gruplarının Girdiği Reaksiyonlar; Yağ Asidi Zincirinin Girdiği Reaksiyonlar; Hidroksil Gruplarının Girdiği Reaksiyonlar) | ||
4 | Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması (Otooksidasyon; Fotooksidasyon; Hidroperoksitlerin Girdiği Reaksiyonlar) | ||
5 | Yağ Oksidasyonunun Genel Özellikleri | ||
6 | Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri; Yağ Hammaddelerinde Bozulma | ||
7 | Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması (Hazırlık İşlemleri; Presyon, Ekstraksiyon) | ||
8 | Yağların Rafinasyonu (Zamksı Maddelerin Uzaklaştırılması; Asitlik Giderme) | ||
9 | Yağların Rafinasyonu (Ağartma; Koku Alma) | ||
10 | Vinterizasyon | ||
11 | Yağların Hidrojenasyonu | ||
12 | Margarin İmali | ||
13 | Yemeklik Yağların Bozulması | ||
14 | Yemeklik Yağların Bozulması |
Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, 234 sayfa, Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Ev Ödevi | 2 | 6 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 96 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 1 | 1 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 1 | 1 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 5 | ||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 3 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 3 | 5 |