GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB1002 Gıda Kimyası Ders 1 2 3,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerinin temel gıda bileşenlerini ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olması ve gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal reaksiyonları ve değişimleri yorumlayabilmesi amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. M. Mustafa Ekin


1 Temel gıda bileşenlerin kimyası hakkında temel bilgileri kavrayabilme
2 Gıda bileşenlerinin gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkilerini , işlevlerini kavrayabilme
3 Gıda üretim aşamasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları anlayabilme
4 Gıda işlenmesinde oluşabilecek problemleri çözmede yaratıcı düşünebilme
5 Gıdaların yağ, protein , Karbonhidrat, aminoasit ve vitamin gibi ana bileşenlerini analiz edebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda bileşenleri, su ve su aktivitesi, aminoasit ve proteinlerin yapı ve özellikleri, lipitlerin sınıflandırılması ve kimyasal bileşimleri, şekerlerin konfigürasyonları, mono, oligo ve polisakkaritler, vitaminler, mineraller genel özellikleri ve gıda bileşenlerinin fonksiyonel özellikleri ile ilgili temel bilgileri içermektedir


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersle ilgili genel bilgiler, Gıdaların makro ,mikro bileşenleri ve genel özellikleri
2 Gıdalarda bulunan suyun kimyasal özellikleri ve su aktivitesinin önemi
3 Karbonhidratların genel özellikleri ve yapısal işlevleri
4 Karbonhidratların indirgenme ve yükseltgenme reaksiyonları
5 Şekerlerde meydana gelen Maillard reaksiyonları ve enzimatik esmerleşme reaksiyonları
6 Lipidlerin tanımı, sınıflandırılması ve mono-, di ve trigliseritlerin gıdalardaki işlevsel özellikleri
7 Doymuş ,doymamış, omega ve esansiyel yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve özellikleri
8 Arasınav
9 Lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri, lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizasyonu ve lipid oksidasyonları
10 Aminoasit, peptid ve proteinlerin kimyasal yapıları ve sınıflandırmaları
11 Proteinlerin üç boyutlu yapıları ve özellikleri
12 Protein denatürasyonu, proteinlerin reaksiyonları ve Proteinlerin işlevsel özellikleri
13 Enzimlerin genel özellikleri
14 Vitaminler ve Minerallerin genel özelikleri, beslenme açısından önemi
15 Ödev sunumları
16 Final Sınavı

Saldamlı, İ. 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayın., Ankara, 527



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Problem Çözümü 3 2 6
Bireysel Çalışma 5 1 5
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 3 2 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Laboratuvar Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 82

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 2 1 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 5 1 1 4 5 4 1 5
ÖÇ 3 5 3 4 4 4 4 1 3
ÖÇ 4 5 5 1 5 2 3 4 4 2 1 4
ÖÇ 5 5 4 2 5 5 5 5 1 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek