GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB2010 Hijyen ve Sanitasyon Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmak.


Öğr. Ü. Dr. İbrahim ALTUN


1 Öğrenci hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlamak
2 Öğrenci, personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Öğrenci gıda güvenliği sistemlerinin önemini bilir.
4 Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir.
5 Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir.


Yok


Yok


Hijyen ve sanitasyon uygulamaları, gıda güvenliğinde karşılaşılan problemler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanımlar ve temel kavramlar
2 Besin kirliliğine yol açan- besin güvenliğini bozan etmenler
3 Besinlerin bulaşma yolları
4 Besinlerle mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri
5 Besin hijyeni ve önemi
6 Besinlerin satın alınmasında hijyen
7 Besinlerin depolanmasında hijyen
8 Besinleri hazırlama-pişirmede ve servisinde hijyen
9 CIP yönteminin uygulanması
10 Hijyeni sağlamada deterjan ve dezenfektanların kullanımı
11 Hijyeni sağlamada haşere ve kemirgen (pest) kontrolü
12 HACCP sistemi
13 HACCP sistemi
14 Gıda Üretim ve Satış Yerleri Hakkında Yönetmelik

İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu Prof. Dr. Ahmet YÜCEL



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Alan Gezisi 1 8 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Ev Ödevi 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 64

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 3 1 4 2 2 5 1 4
ÖÇ 2 3 1 4 2 2 5 1 4
ÖÇ 3 3 1 4 2 2 5 1 4
ÖÇ 4 3 1 4 2 2 5 1 4
ÖÇ 5 3 1 4 2 2 5 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek