Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGTB2009 | Gıda Mikrobiyolojisi | Ders | 2 | 3 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda Mikrobiyolojisi dersinin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda bozulmaları, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda koruma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir.
Öğr. Ü. Dr. İbrahim ALTUN
1 | Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerinin tanınması |
2 | Gıda güvenliğinde gıda mikroorganizma ilişkileri |
3 | Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerinin tanımlanması |
4 | Gıdalara uygulanan farklı proseslerde mikroorganizma davranışları |
5 | Güvenli gıda eldesi için kullanılan koruyucu yöntemler |
6 | Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontolü |
7 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanması, olası etkileri ve kontolü |
8 | Farklı gıda gruplarında bulunan mikroorganizmaların sayımı ve tanımlanması |
Yok
Yok
Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda önemli olan mikroorganizma grupları | ||
2 | Gıdaların kontaminasyon kaynakları | ||
3 | Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler | ||
4 | Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler | ||
5 | Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler | ||
6 | Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar | ||
7 | Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar | ||
8 | Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu | ||
9 | Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu | ||
10 | Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu | ||
11 | Gıda koruma yöntemleri | ||
12 | Gıda koruma yöntemleri | ||
13 | Gıda koruma yöntemleri | ||
14 | Gıda koruma yöntemleri |
Ünlütürk, A., Turantaş, F. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Meta Basım,İzmir, 2003.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Deney | 3 | 1 | 3 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Ev Ödevi | 2 | 5 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 115 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 2 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 5 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 6 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 7 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 | |||||
ÖÇ 8 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 | 1 | 5 |