GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYGTB2009 Gıda Mikrobiyolojisi Ders 2 3 5,00

Önlisans


Türkçe


Gıda Mikrobiyolojisi dersinin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda bozulmaları, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda koruma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir.


Öğr. Ü. Dr. İbrahim ALTUN


1 Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerinin tanınması
2 Gıda güvenliğinde gıda mikroorganizma ilişkileri
3 Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerinin tanımlanması
4 Gıdalara uygulanan farklı proseslerde mikroorganizma davranışları
5 Güvenli gıda eldesi için kullanılan koruyucu yöntemler
6 Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontolü
7 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanması, olası etkileri ve kontolü
8 Farklı gıda gruplarında bulunan mikroorganizmaların sayımı ve tanımlanması


Yok


Yok


Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdalarda önemli olan mikroorganizma grupları
2 Gıdaların kontaminasyon kaynakları
3 Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler
4 Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler
5 Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler
6 Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar
7 Gıdalarda mikrobiyal bozulmalar
8 Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu
9 Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu
10 Gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu
11 Gıda koruma yöntemleri
12 Gıda koruma yöntemleri
13 Gıda koruma yöntemleri
14 Gıda koruma yöntemleri

Ünlütürk, A., Turantaş, F. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Meta Basım,İzmir, 2003.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Laboratuvar 14 2 28
Deney 3 1 3
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 10 20
Ev Ödevi 2 5 10
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 2 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 3 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 4 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 5 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 6 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 7 5 1 5 5 5 1 5
ÖÇ 8 5 1 5 5 5 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek