Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYBHT2013 | BAHÇE ÜRÜNLERİ MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdeleme
Dr. Öğr. Üyesi Fevzi ALTUNER
1 | Ambalajlama ve muhafaza konusunda bilgi sahibi olmak |
2 | Yaş meyve ve sebzelerin pazarlama tekniklerini öğrenmek |
3 | Meyve ve sebzelerde hasat zamanının ve hasat yönteminin öğrenilmesi |
4 | Bahçe bitkileri ürünleri için en uygun soğukta depolama şartlarının öğrenilmesi |
5 | Bazı meyve, sebze, tohum, fidan ve süs bitkilerinin muhafaza koşulları |
Yok
Yok
Bahçe ürünlerinin muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma yöntemleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | "Muhafaza ve Pazara Hazırlama"nın ülke ekonomisindeki önemi | ||
2 | Bahçe ürünleri ve genel özellikleri | ||
3 | Morfolojik yapı | ||
4 | Biyokimyasal yapı ve değişimi; su, mineral maddeler, karbonhidratlar, şekerler, yağlar, azotlu maddeler, pektik maddeler. | ||
5 | Biyokimyasal yapı ve değişimi; organik asitler, renk maddeleri, vitaminler, fenoller, aroma maddeleri, enzimler. | ||
6 | Fizyolojik gelişmeler. Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler; ekolojik faktörler. | ||
7 | Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler; bahçe kuruluşu ve kültürel işlemler | ||
8 | Vize (Ara Sınav) | ||
9 | Hasat (derim); uygun hasat zamanı saptanmasında kullanılan ölçütler. | ||
10 | Bahçe ürünlerinde derim sonrası kayıplar ve alınacak önlemler. | ||
11 | Bahçe ürünlerinin depolanması | ||
12 | Meyve ve sebzelerde ön soğutma | ||
13 | Bahçe ürünlerinde taşıma ve pazara ulaştırma | ||
14 | Bahçe ürünlerinde taşıma ve pazara ulaştırma | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Final (Yıl Sonu Sınavı) |
Cemeroğlu, B., A. Yemencioğlu ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s. Konu ile ilgili hazırlanan sunumlar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 13 | 7 | 91 |
Toplam İş Yükü (saat) | 93 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |