GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYBHT2013 BAHÇE ÜRÜNLERİ MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI Ders 2 3 4,00

Önlisans



Derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdeleme


Dr. Öğr. Üyesi Fevzi ALTUNER


1 Ambalajlama ve muhafaza konusunda bilgi sahibi olmak
2 Yaş meyve ve sebzelerin pazarlama tekniklerini öğrenmek
3 Meyve ve sebzelerde hasat zamanının ve hasat yönteminin öğrenilmesi
4 Bahçe bitkileri ürünleri için en uygun soğukta depolama şartlarının öğrenilmesi
5 Bazı meyve, sebze, tohum, fidan ve süs bitkilerinin muhafaza koşulları


Yok


Yok


Bahçe ürünlerinin muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma yöntemleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 "Muhafaza ve Pazara Hazırlama"nın ülke ekonomisindeki önemi
2 Bahçe ürünleri ve genel özellikleri
3 Morfolojik yapı
4 Biyokimyasal yapı ve değişimi; su, mineral maddeler, karbonhidratlar, şekerler, yağlar, azotlu maddeler, pektik maddeler.
5 Biyokimyasal yapı ve değişimi; organik asitler, renk maddeleri, vitaminler, fenoller, aroma maddeleri, enzimler.
6 Fizyolojik gelişmeler. Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler; ekolojik faktörler.
7 Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler; bahçe kuruluşu ve kültürel işlemler
8 Vize (Ara Sınav)
9 Hasat (derim); uygun hasat zamanı saptanmasında kullanılan ölçütler.
10 Bahçe ürünlerinde derim sonrası kayıplar ve alınacak önlemler.
11 Bahçe ürünlerinin depolanması
12 Meyve ve sebzelerde ön soğutma
13 Bahçe ürünlerinde taşıma ve pazara ulaştırma
14 Bahçe ürünlerinde taşıma ve pazara ulaştırma
15 Genel tekrar
16 Final (Yıl Sonu Sınavı)

Cemeroğlu, B., A. Yemencioğlu ve Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara. No:494, 328 s. Konu ile ilgili hazırlanan sunumlar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bireysel Çalışma 13 7 91
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 4 5 4 5 4 5 5 5 4 5 5 4 4 4 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5
ÖÇ 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek