GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYBHT2032 ÜZÜMSÜ MEYVELER Seçmeli Ders Grubu 2 4 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin sonunda; öğrencilerin; Üzümsü meyvelerin sistematiği, yetiştiriciliği, çoğaltılması, hastalık zararlıları ve muhafazası konusunda bilgi ve becerilerini artırmak amaçlanmaktadır


Doç.Dr. Ruhan İlknur GAZİOĞLU ŞENSOY


1 -Üzümsü meyvelerin sınıflandırılması, üzümsü meyve türlerinin Ülkemiz ve Dünya üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Üzümsü meyvelerin ekonomik önemini ve insan beslenmesindeki yerini öğrenir. Döllenme biyolojileri hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır
3 Üzümsü meyvelerin biyolojik özelliklerini ve ekolojik isteklerini öğrenir.
4 Üzümsü meyvelerin çoğaltılmasını öğrenir.


Yok


Yok


Çilek, Ahududu, Böğürtlen, Dut gibi üzümsü meyve türlerinin sistematikleri, yayılış alanları, üretimleri ve ekonomileri, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri, iklim istekleri, yerli ve yabancı çeşitleri ve özellikleri genetik kaynakları, kimyasal yapıları, generatif ve vejetatif çoğaltma şekilleri, çeşit seçimleri, dikim şekilleri, döllenme biyolojileri, verimlilikleri, bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları, muhafazası ve ticareti


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Üzümsü Meyveler hakkında genel bilgiler verilerek, bu guruba giren meyve türlerinin yetiştiriciliği, besin değerleri ve ekonomik önemi Ders notları
2 Çilek Meyvesinin, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi Ders notları
3 Çilek Meyvesinin morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri Ders notları
4 Çilekte çoğaltma Ders notları
5 Çilekte çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası Ders notları
6 Ahududu ve Böğürtlenin, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi ve fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri Ders notları
7 Ahududu ve Böğürtlenin çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat ve paketleme Ders notları
8 Ara sınav Ders notları
9 Dutun, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi Ders notları
10 Dutun, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri Ders notları
11 Dutun çoğaltılması Ders notları
12 Dut meyvesinde çeşit seçimi, dikim şekilleri, döllenme biyolojisi, verimlilik ve bakım işlemleri, hastalık ve zararlıları, hasat zamanları ve muhafazası Ders notları
13 Kuşburnuun, sistematiği, yayılış alanları, Ülkemiz ve Dünya üretimi Ders notları
14 Kuşburnuun, morfolojik, fenolojik, pomolojik, biyolojik, ekolojik özellikleri ve iklim istekleri. Ders notları
15 Final Ders notları
16 Final Ders notları

1-Üzümsü Meyveler Y.Sabit Ağaoğlu - Resul Gerçekcioğlu 2013. Ankara Tomurcukbağ Ltd Şti, Yayınevi 2-Uzumsu Meyveler. Yusuf Sabit Agaoglu. 1986. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 984. Ankara.; 3-Ağaoğlu YS, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksal İ, Yanmaz R, 1995. Genel Bahçe Bitkileri, AÜ, Ziraat Fakültesi yayınları 4- Bahçe Bitkileri, Ağaoğlu YS, Ayfer M, Fidan Y, Köksal İ, Çelik M, Abak K, Çelik H, Kaynak L, Gülşen Y, 1987. AÜ, Ziraat Fakültesi yayınları No: 1009, 5- Gerçekçioğlu ve ark. 2008. Genel Meyvecilik, Nobel Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Quiz 2 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 20 20
Quiz 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 2 3 4 2 1 1 1 5 2 2 3 1 4 2 3
ÖÇ 2 5 3 3 4 3 1 3 4 3 2 3 4 4 4 5
ÖÇ 3 3 1 4 4 3 3 5 3 3 4 4 2 3 2 4
ÖÇ 4 2 5 4 2 3 4 3 4 2 1 4 1 3 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek