Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYBHT1006 | SEBZE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Sebze yetiştiriciliği konusunda kaliteyi esas alan temel yetiştiricilik bilgilerini öğrenmiş, sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki güncel yerini kavramış ve sebze üretiminin kritik aşamalarını yönetebilecek nitelikte bireyler yetiştirmek.
Dr. Öğr. Üyesi Haydar BALCI
1 | Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme |
2 | Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama |
3 | Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma |
4 | Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme |
5 | Sebze işletmelerinde üretim planlama ve organizasyonunu yapabilme becerisi kazanma |
Birinci Öğretim
None
None
Sebze ve sebzeciliğin tanımı, ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, sebzelerin sınıflandırılması ve değerlendirme şekilleri, sebze işletme şekilleri, sebze yetiştiriciliğini etkileyen faktörler, sebze üretim şekilleri, toprak hazırlığı, sulama, gübreleme, yabancı ot, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat ve depolama, ürün münavebesi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Sebze ve sebzeciliğin tanımı, sebzelerin beslenme ve sağlık üzerine etkileri | ||
2 | Dünya ve ülkemizde sebzeciliğin ekonomik önemi ve mevcut durum Türkiye’de sebze üretim bölgeleri | ||
3 | Sebzelerin değerlendirme şekilleri Dönem projesi (sebze yetiştiriciliği projesi) | ||
4 | Sebzecilikte işletme şekilleri (tarla, ticari, aile, organik, yayla) | ||
5 | Sebzelerin taksonomik sınıflandırılması | ||
6 | Sebzelerin diğer sınıflandırma şekiller (sıcaklık istekleri, değerlendirilen kısımları ve kültürlerine göre) | ||
7 | Sebze yetiştirilmesine etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Sebze bahçesinin kurulması ve planlanması, parselasyon ve yetiştirme yerlerinin hazırlığı | ||
10 | Sebzecilikte üretim yöntemleri (vegetatif ve generatif üretim) | ||
11 | Sebzecilikte toprak ve gübreleme | ||
12 | Sebze yetiştiriciliğinde sulama | ||
13 | Sebzelerde yabancı ot kontrolü | ||
14 | Sebzecilikte fide miktarı hesaplamaları | ||
15 | Final Sınavı | ||
16 |
Özel Sebzecilik Prof. Dr. Ahmet ŞALK, Prof Dr. Levent ARIN, Yrd. Doç. Dr. Murat DEVECİ, Yrd. Doç. Dr. Serdar POLAT Namık Kemal Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü 2008
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
None
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Toplam İş Yükü (saat) | 101 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 |
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 |