GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MYBHT1006 SEBZE YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Sebze yetiştiriciliği konusunda kaliteyi esas alan temel yetiştiricilik bilgilerini öğrenmiş, sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki güncel yerini kavramış ve sebze üretiminin kritik aşamalarını yönetebilecek nitelikte bireyler yetiştirmek.


Dr. Öğr. Üyesi Haydar BALCI


1 Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme
2 Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama
3 Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma
4 Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme
5 Sebze işletmelerinde üretim planlama ve organizasyonunu yapabilme becerisi kazanma

Birinci Öğretim


None


None


Sebze ve sebzeciliğin tanımı, ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, sebzelerin sınıflandırılması ve değerlendirme şekilleri, sebze işletme şekilleri, sebze yetiştiriciliğini etkileyen faktörler, sebze üretim şekilleri, toprak hazırlığı, sulama, gübreleme, yabancı ot, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat ve depolama, ürün münavebesi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sebze ve sebzeciliğin tanımı, sebzelerin beslenme ve sağlık üzerine etkileri
2 Dünya ve ülkemizde sebzeciliğin ekonomik önemi ve mevcut durum Türkiye’de sebze üretim bölgeleri
3 Sebzelerin değerlendirme şekilleri Dönem projesi (sebze yetiştiriciliği projesi)
4 Sebzecilikte işletme şekilleri (tarla, ticari, aile, organik, yayla)
5 Sebzelerin taksonomik sınıflandırılması
6 Sebzelerin diğer sınıflandırma şekiller (sıcaklık istekleri, değerlendirilen kısımları ve kültürlerine göre)
7 Sebze yetiştirilmesine etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler
8 Ara sınav
9 Sebze bahçesinin kurulması ve planlanması, parselasyon ve yetiştirme yerlerinin hazırlığı
10 Sebzecilikte üretim yöntemleri (vegetatif ve generatif üretim)
11 Sebzecilikte toprak ve gübreleme
12 Sebze yetiştiriciliğinde sulama
13 Sebzelerde yabancı ot kontrolü
14 Sebzecilikte fide miktarı hesaplamaları
15 Final Sınavı
16

Özel Sebzecilik Prof. Dr. Ahmet ŞALK, Prof Dr. Levent ARIN, Yrd. Doç. Dr. Murat DEVECİ, Yrd. Doç. Dr. Serdar POLAT Namık Kemal Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü 2008



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

None


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 7 98
Toplam İş Yükü (saat) 101

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 3 4 4 3 3 4 3 3 2 3 3 4 3 2 3
ÖÇ 2 4 3 4 3 3 4 2 3 2 3 4 3 2 3 4
ÖÇ 3 3 2 3 2 2 3 4 4 3 2 4 3 2 4 3
ÖÇ 4 4 3 2 3 3 2 4 3 4 3 2 3 4 3 2
ÖÇ 5 3 3 3 2 4 3 2 2 2 4 4 3 2 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek