Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYGEB1002 | GENEL BAĞCILIK | Ders | 1 | 2 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, asma ve bağcılık kültürü kavramlarının tanıtılması, çoğaltma, yetiştirme teknikleri ve kültürel uygulamaların gerçekleştirilebilmesine yönelik teorik ve pratik bilgilerin kazandırılmasıdır.
Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt UYAK
1 | Asma ve bağcılık kültürünün başlangıcı ve gelişimi hakkında bilgi sahibi olur |
2 | Asmanın bitkisel özellikleri ve ürünü olan üzümün tanınması, ekolojik istekleri, dünyada yayılışı ile Dünya ve Türkiye bağcılığını karşılaştırmalı olarak inceleyebilir |
3 | Üzümün değerlendirme şekilleri ve buna yönelik olarak sofralık, şaraplık-şıralık, kurutmalık üzüm kavramları hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | Asmaların çoğaltılması, budama ve terbiye sistemleri ile kültürel tekniklerin kullanımını bilir. |
5 |
Yok
Yok
Asmanın kökeni ve bağcılığın tarihçesi, üzüm ve mamullerinin insan beslenmesindeki önemi, asmanın ekolojik istekleri, asmanın morfolojik yapısı, dünya bağcılığı, Türkiye bağcılığı, asmalarda çoğaltma teknikleri, bağ tesisi, asmalarda budama, bağcılıkta terbiye sistemleri, kültürel işlemler (toprak işleme, gübreleme, hastalık ve zararlılar) ve organik bağcılık.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Asmanın kökeni ve bağcılığın tarihçesi | ||
2 | Üzüm ve mamullerinin insan beslenmesindeki önemi | ||
3 | Asmanın ekolojik istekleri | ||
4 | Asmanın morfolojik yapısı | ||
5 | Asmanın morfolojik yapısı | ||
6 | Dünya bağcılığı | ||
7 | Ara sınav | ||
8 | Türkiye bağcılığı | ||
9 | Asmalarda çoğaltma teknikleri | ||
10 | Asmalarda çoğaltma teknikleri | ||
11 | Bağ Tesisi | ||
12 | Bağ Tesisi | ||
13 | Asmalarda Budama ve Bağcılıkta Terbiye sistemleri | ||
14 | Diğer kültürel işlemler(toprak işleme, gübreleme, hastalık ve zararlılar) ve Organik bağcılık | ||
15 | |||
16 |
Winkler, A.J.ve ark.1974. General Viticulture. Univ. Calif. Press, p:710. Weaver, R.J.1976. Grepe Growing. John Wiley and Jons, p:371. Coombe, B.G. and Dry, P.R.1992 Viticulture (Vol.1,2) Winetitles, Adelaide Uzun, İ. 1996. Bağcılık. Akdeniz Üniversitesi Basımevi, 171 s, Antalya. Çelik,H., Ağaoğlu,
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Ev Ödevi | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 2 | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 | 1 | 1 | 3 |
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 | 1 | 1 | 3 |
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 2 | 5 | 4 | 4 | 1 | 1 | 3 |
ÖÇ 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 5 |