Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MYORT2002 | ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
*Bu dersin amacı; Muhafaza tekniklerinin tarihsel gelisimini irdeleyerek, organik ürünlerinin muhafazasında önemli olan hasat öncesi gelisimlerinin anlatılması, muhafaza öncesi ve muhafaza sırasında önemli olan solunum aktivitelerinin açıklanması, ürünlerin derimi, derimden sonra meydana gelen kaybı ve bozulmaların tanımlanması, ürünlerde uygulanan ön sogutma ve muhafaza sekilleri ile muhafazadan çıkan ürünlerin degisik yollarla tasınmasının ögrenciye anlatılmasıdır.
Öğ.Gör . Zeynel Abidin SAYDAN
1 | Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması konusunda bilgiler öğrenir. |
2 | Hasat Zamanı ve tekniği konusunda bilgiler alır. |
3 | Sarartma, olgunlaştırma konularını öğrenir |
4 | Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama konularını öğrenir. |
5 | Depolama Yöntemlerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
None
Yok
Ürünlerin (Meyve, Sebze, Üzüm, Çilek, Fidan, Tohum) Muhafazasına ve Pazara Hazırlanmasına İlişkin Çeşitli Biyolojik ve Teknik Konular, Hasat Zamanı, Hasat Tekniği, Sarartma, olgunlaştırma, Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama, Depolama Yöntemleri, soğutma, havalandırma, fümikasyon, Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler, Hasat sonrası hastalıkları, ürünlerin taşınması.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması | ||
2 | Hasat Zamanı ve tekniği | ||
3 | Sarartma, olgunlaştırma | ||
4 | Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama | ||
5 | Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama | ||
6 | Depolama Yöntemleri | ||
7 | Depolama Yöntemleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Soğutma, havalandırma, fümigasyon | ||
10 | Soğutma, havalandırma, fümigasyon | ||
11 | Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler | ||
12 | Hasat sonrası hastalıkları | ||
13 | Ürünlerde derimden sonra görülen su kaybı ve bozulmalar. | ||
14 | Ürünlerin taşınması, ürünlerin depolanması, pazara ulaştırma ve pazarlama ekonomisi. | ||
15 | Diğer organik ürünlerin (hayvansal ürünler) muhafaza ve pazarlanması | ||
16 | Final sınavı |
Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanması
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 13 | 3 | 39 |
Bireysel Çalışma | 13 | 2 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 68 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |